3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Томба

Price comment  Цена:
26
адрес:
Банско
имейл:
телефон:
0035974988611

Писта „Томба” е най-атрактивната в ски-курорта Банско. Тя обаче е и най-трудната. Не бива да пренебрегвате този факт, ако сте решили да се спуснете именно по нея. Пистата е кръстена на Алберто Томба - знаменит италиански скиор, трикратен олимпийски шампион и двукратен световен шампион, състезател в дисциплините слалом и гигантски слалом. Качествата й са оценени от самия Томба и други звезди от „снежния небосклон” – Франц Кламер, Роси Митермайер, Марк Жирардели, Христо Стоичков и най-добрия български скиор Петър Попангелов.

Отличните характеристики на пистата "Томба" превърната Банско в домакин на кръг от Европейската купа по ски алпийски дисциплини,на всички национални първенства по ски и сноуборд, а също и на Балканската купа. През 2007 курортът беше домакин и на дамски гигантски слалом, като кръг от Европейската купа по ски алпийски дисциплини на ФИС. През 2008 г. Банско ще бъде домакин на състезание в най-атрактивната дисциплина от алпийските ски - двама мъже, спускане като кръг от календара на Европейската купа по ски алпийски дисциплини на ФИС. А през 2012 година тук се състояха стартовете за мъже на гигантски слалом и слалом за Световната купа по ски - алпийски дисциплини.

„Томба” е разположена на „централно” и много удобно място в ски-зоната и е дълга 2470 метра. На пистата можете да правите бързи, динамични пускания с добро натоварване. Използва се както от начинаещи, така и от професионални състезатели, които провеждат тренировките си там с добре обучени инструктори. Ако не се чувствате уверени във възможностите си, потренирайте на някоя от другите писти – „Бъндерица”, „Балканиада”, „Шилигарник”, „Тодорка”, „Юлен” и др.

На разположение на туристите, идващи от цял свят, функционира модерна Допелмайер Гондола лифт,. Тя ще ви отведе до всяка една от 17-те ски писти на курорта - право в сърцето на Пирин планина. С 14 супер бързи лифта с обща дължина от 26 километра може да достигнете до всяка от ски пистите и да карате на воля. Достъпът се контролира с чип карти.

Ски-курортът Банско, както сами се убедихте от горните редове, е сред най-популярните дестинации на Балканите за практикуване на снежни спортове. Тя е място както за хоби, така и за професионални изяви. Пригответе си значителна сума за разноски – лифтове, дневни карти, нощувки и храна. Тук идват туристи от цял свят и това предполага по-високи цени на услугите. През сезон 2012-2013 дневната лифт карта в курорта Банско бе с цена 58 лева за възрастни, 53 лева - за студенти, 49 лева - за ученици, и 38 лева - за деца. За полудневна карта /след 12.30 часа/ цените бяха съответно 45, 43, 41 и 32 лева. Пътуването с кабинката от града до ски зоната и обратно струваше 28 лева за възрастни, а за студенти, ученици и деца бе съответно 25, 24 и 18 лева.

  • Ски писта
Банско - Забележителност Ски писта Томба - Снимка 1 Банско - Забележителност Ски писта Томба - Снимка 2 Банско - Забележителност Ски писта Томба - Снимка 3 Банско - Забележителност Ски писта Томба - Снимка 4