3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Църна могила

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
телефон:
0035974988611

Под извисяващия се на 2682 метра връх Църна могила в Пирин планина се намира една от пистите на ски-курорт Банско. Може да се каже, че тази писта се очаква от феновете на снежните спортове със затаен дъх. През изминалата година през зимата достъпът до нея бе забранен поради висока лавиноопасност. Лифтът „Църна могила” също не работи. Иначе той е предназначен да обслужва ски-пистата на рида Църна могила. Произведен е от френската фирма "Poma". Представлява седалкова въжена линия, дълга 2412 м. Тя преодолява денивелация 887 м и е с капацитет 500 души на час.

Според познавачи пистата си заслужава да бъде пусната, защото е уникална. Дълга е 4700 метра, с всички прилежащи разклонения и е със средна трудност. Склонът е със значително снегозадържане и независимо, че в ниската част има изцяло южен изглед, може да бъде поддържана перфектно със системата за изкуствен сняг. Склонът много наподобява писти в Алпите, твърдят любители на ски спортовете. А панорамата е изумителна!

През последните години писта Църна могила се използва за фрийрайд. По нея в лятно време професионалните скиори тренират. Тя е прокарана по време на построяването на двуседалковия лифт, който подсигуряваше летните тренировки на ски отборите през 80-те години на голямата снежна преспа на Бански суходол.

Въпреки че, най-вероятно, пистата няма да е достъпна и тази година, не се обезнадеждавайте, има шансове тя да бъде пусната в действие. През това време се възползвайте от другите почти 20 вече писти на Банско. Други писти със средна трудност са „Бъндерица”, „Балканиада”, „Тодорка”, „Стара писта”, „Юлен”, „Стражите”, „Валог 1” и „Валог 2”. На тези писти можете да разгреете отлично, за да се пуснете по трудните писти като „Томба” и „Ръкав на Томба”.

  • Ски писта
Банско - Забележителност Ски писта Църна могила - Снимка 1 Банско - Забележителност Ски писта Църна могила - Снимка 2