3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Чалин валог 1

Price comment  Цена:
адрес:
Банско
имейл:
телефон:
0035974988611

Само на 3 километра от град Банско се намира местността Чалин валог. Тя е разположена на северния склон на Пирин планина. Местността е най-ниската от всички останали (само 1100 – 1600 метра), но въпреки това е любим за много скиори маршрут.

Чалин валог има четири действащи писти. Една черна, 2 зелени и една синя, общата дължина, на които е 1300 метра, а средна височинна разлика 320 метра. Ски-пистите тук са подходящи за начинаещи скиори. Те не са с голяма трудност и се обслужват от два лифта. Ски влека е с дължина 1200 метра и прекарва 700 човека на един час. В местността също така и има и детски ски плац.

Чалин валог е със средна трудност. Други писти в Банско със същата трудност са „Стражите”, „Чалин валог 2”, „Плато 2”, „Стара писта”, „Тодорка”, „Балканиада”. За разгряване са подходящи писти като „Плато 1” и „Шилигарник 1”.

До пистата можете да стигнете с лифт „Чалин валог” и влек „Чалин”.

В района на Банско има презадоволително много хотели, хижи и бунгала. Широката популярност на курорта го е превърнал в търсена дестинация за любители на зимните спортове у нас и от чужбина. Това предполага и високите цени по време на активния сезон. Само за информация, през сезон 2012-2013 дневната лифт карта в курорта Банско бе с цена 58 лева за възрастни, 53 лева - за студенти, 49 лева - за ученици, и 38 лева - за деца. За полудневна карта /след 12.30 часа/ цените бяха съответно 45, 43, 41 и 32 лева. Пътуването с кабинката от града до ски зоната и обратно струваше 28 лева за възрастни, а за студенти, ученици и деца бе съответно 25, 24 и 18 лева.

Много забележителности ви чакат в близост до град Банско. Няма да съжалявате, ако отделите време за да разгледате историческия музей в града, Веляновата къща, Белината къща (къща музей "Неофит Рилски"), постоянна иконна изложба в града, Дома- музей "Никола Вапцаров", църквата "Света Троица, църквата "Света Богородица”, Сирлещовата старинна къща, Тодевата/ Буйновата старинна къща и паметника на Паисий Хилендарски, изработен през 1976 г. от скулптора Илия Илиев.

  • Ски писта
Банско - Забележителност Ски писта Чалин валог 1 - Снимка 1 Банско - Забележителност Ски писта Чалин валог 1 - Снимка 2