2 stars 2 stars

Музей
Батак - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Батак, 3, пл. Освобождение
имейл:
museum_batak@abv.bg
телефон:
+35935532026

Историческият музей на град Батак е създаден през 1956 г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница „Св. Неделя”, Балиновата и Шаровата къща.

Църквата е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876 г.) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците. И до днес може да се види кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, търсейки вода за децата си. Батак е изгорен до основи през Априлското въстание, остава единствено каменната църквата „Света Неделя”.

Срещу храма се намира сградата на Историческия музей. В него се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878 г.). Изложени са и находки от археологически разкопки в района. Eтнографската експозиция се намира в Балиновата къща. Тази къща е образец на традиционната баташка архитектура. В двора може да се види единствената запазена външна пещ в Батак.

Шаровата къща е с непостоянно работно време, функционира само когато в нея се представят изложби.

Работно време на целия музеен комлекс:

Зимата: от 8:30 до 17:00 ч с обедна почивка между 12 и 13ч

Лято: от 9:00 до 17:00

Няма почивен ден, беседа струва 4 лв на обект, а входната такса от 2 лв важи за всички обекти.

Работно време: 08:30 до 17:00

Батак - Забележителност Батак - Исторически музей - Снимка 1 Батак - Забележителност Батак - Исторически музей - Снимка 2 Батак - Забележителност Батак - Исторически музей - Снимка 3