3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут язовир Голям...

Price comment  Цена:
адрес:
Батак
имейл:
телефон:

Този маршрут е доста лек и следва бреговата ивица на язовир „Голям Беглик“. Подходящ е и за любители на колоезденето с не особено голям опит, тъй като няма как да объркате пътя или да се пренатоварите, още повече че общата му дължина е само двадесет и пет километра. Разстоянието се взема за около два-три часа, дори и да спирате, за да почивате или да разглеждате забележителностите, сред които най-голямо впечатление правят местностите Батлъбоаз, Самодивска поляна и Чатъма.

Изходната точка на маршрута е при изходната стена на язовира, откъдето се тръгва в западна посока. В началото пътят е асфалтов, но след почивната база на КЗУ покритието му е от макадамово. Качеството му обаче е доста добро, така че няма причина да се притеснявате, дори и след проливни дъждове. На няколко места има отклонения, които водят до язовирния бряг и можете спокойно да разгледате „Голям Беглик“ отблизо.

Язовирът се намира на пътя от Батак за Доспат, като най-близо до него е град Сърница. Наблизо е и красивият резерват „Беглика“. „Голям Беглик“ е част от язовирната каскада „Батак“ и е открит е през 1951 година. В момента е едно от предпочитаните места за летен туризъм, тъй като привлича с невероятната природа в околността, както и с тишината и спокойствието, които дава на посетителите си.

Самодивска поляна също е място, на което можете да спрете закратко, за да се порадвате на живописните гледки наоколо. След нея пътят продължава на запад, за да ви отведе до водослива, където се формира река Черно дере, пресича я по масивен каменен мост и продължава към местността Чатъма, която се намира само на около километър и половина. Тук има хубава чешма, заслон и няколко малки къщички, в които можете да се подслоните при внезапно влошаване на метеорологичните условия.

От Чатъма трасето тръгва в югоизточна посока, достигайки до водослива на река Жълто дере, откъдето можете да тръгнете и към град Сърница – един от най-красивите, но непознати в Родопите. Маршрутът обаче продължава да следва макадамовата настилка на изток и след три-четири километра достига до живописната местност Батлъбоаз, която представлява голяма, тучна поляна, предлагаща отличен изглед към разположения наблизо остров в язовир „Голям Беглик“. Тук има страхотни условия за пикник. От Батлъбоаз следва леко и приятно каране до главния асфалтов път между Доспат и Батак (около пет километра), а после маршрутът ни връща в изходната си точка.

  • Маршрути
  • Язовири
  • Веломаршрути
Батак - Забележителност Велосипеден маршрут язовир Голям Беглик - Снимка 1 Батак - Забележителност Велосипеден маршрут язовир Голям Беглик - Снимка 2 Батак - Забележителност Велосипеден маршрут язовир Голям Беглик - Снимка 3