3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Баташки Снежник

Price comment  Цена:
адрес:
Батак
имейл:
телефон:

Баташки Снежник, с височина 2082 метра, е шестият по височина връх от планината Родопи и втори по височина, след връх Голяма Сюткя 2185 метра от дяла Баташка планина. Баташки Снежник е най-високият връх в община Батак, както и най-голямата защитена местност в общината (1054 ха).

Раят на боровинките е на Баташки Снежник (2082 м). Баташка планина с връх Баташки Снежник (2082 м) - с много градове (Батак, Ракитово, Пещера, Брацигово), с язовир “Батак” си остава изключително привлекателен кът от планината Родопи. Баташката планина, е един от най-обширните ридове на Западните Родопи. Веднъж посетили района в който се намира върха, дори и да не стигнете до най-високата му точка ще останете очаровани от прекрасните гледки около вас. Известни са няколко маршрута за изкачването му, някои от които са с продължителност от 5 до 8 часа в зависимост от началната точка. Може спокойно да кажем, че това е еднодневен преход за хора с по-малка физическа подготовка или зимен сезон. Като трудност се определя от средна, поради дългото време необходимо за изминаването му. Денивелацията (около 550-600м.) по цялото трасе е еднаква и монотонна и почти не се срещат участъци с рязко изкачване.Тук няма алпийски участъци, но за сметка на това времето може рязко да се влоши и да ви изненада. Често падат и градушки или внезапни мъгли. Понякога върхът е в сняг до Май месец, така че трябва да се търси странична пътека за изкачването му в най-горната му част. Ако случите на ясно и слънчево време ще се насладите на хилядите декари тучни ливади, плодни полета и цветя. От самия връх се разкрива красива гледка към връх Голяма Сюткя, връх Перелик, яз. Батак, Цигов Чарк, гр. Батак, Боздак в Гърция, планините Славянка, Рила, Пирин и др.

Ето кратко описание на един от няколкото маршрута:

Батак – „Баташки снежник” защитена местност - Батак - еднодневен преход - 8 часа. Добре оформена пътека с туристическа маркировка в жълт цвят, тръгва от гр. Батак и следва било по северния склон на Баташка планина, посока юг –вр.„Баташки снежник”. Маршрута минава през местностите - " Резервоара", "Мирчовица", "Дъжд бивак" и след около 3 ч. преход пътеката излиза на "Карлъшки(снежни) поляни" - голямо плато от около 10 000 дка ливади. От това място ясно се вижда "Баташки снежник" и след около още 1 ч. преход по добре очертан път и маркирана пътека се стига до върха най-лесно от към южната му страна. От върха на слизане може да се смени маршрута и да стигнете с. Нова махала на север или с. Фотиново на изток, община Батак.

  • Върхове
Батак - Забележителност Връх Баташки Снежник - Снимка 1 Батак - Забележителност Връх Баташки Снежник - Снимка 2 Батак - Забележителност Връх Баташки Снежник - Снимка 3