3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски курорт Батак

Price comment  Цена:
адрес:
Батак
имейл:
телефон:
003593502045

В Западните Родопи, на пътя между градовете Батак и Ракитово, се намира ски курортът „Батак”. Мястото е подходящо за отдих и през топлите, и през студените месеци от годината. Разполага с база от близо 10 000 легла от всякакви категории. За туристите тук има алпийска ски-писта, дълга 1200 метра, и писта за ски-бягане, дълга 20 000 метра. Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600 м. Времето и географските характеристики на Батак позволяват снежната покривка да се задържа от месец ноември до месец април.

За бъдещото развитие на курорта има специално изготвен план, който трябва да превърне мястото в три стъпки в съвременен и модерен център за практикуване на зимни спортове.

Разработката цели създаване на обща концепция за развитие на локален зимен център тип low cost в хармонично единство с околната среда. Оценката на специалистите е, че при върхово натоварване бъдещите ски писти и съоръжения ще могат да поемат около 5 000 души. По пистите ще могат едновременно да карат ски 2400 души. В разработката се предлага още развитие на следните дейности: пешеходен туризъм, ски бягане, ски спускане, ски слалом, фотолов, екоучилище, зимно и лятно ориентиране. За целта ще бъде необходима пълна реконструкция на пътя за леки автомобили до хижа "Техеран"; изграждане на заведение за хранене за 60 гости при отправната станция на седалковия лифт; заведение за хранене за около 80 души на междинна станция на седалковия лифт; чайна при крайната станция на седалковия лифт; медицински пункт и планинска служба на Остри връх, паркинги за 700 и 300 автомобила при началната станция, служебен паркинг на междинна станция до хижа "Техеран"; два преместваеми детски влека тип "паничка"; информационен център до начална лифтова станция; заслони; ски гардероб и работилница, чайна с площ 12 кв.м на крайната станция под върха. Освен двата детски влека се предвижда и изграждането на: кабинков лифт 6MGD, два стационарни влека - 2SL, седалкова четириместна въжена линия ("Армани").

  • Курорти
Батак - Забележителност Ски курорт Батак - Снимка 1 Батак - Забележителност Ски курорт Батак - Снимка 2