3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Долината на река Батова ...

Price comment  Цена:
адрес:
Батово
имейл:
телефон:

Всъщност, този твърде любопитен маршрут може да започне и от долината на река Батова, която е защитена зона, обхващаща поречието й и по-голямата част от Франгенското плато, разположено на север от морската ни столица град Варна. Територията му включва също бреговата ивица между големите курорти „Албена“ и „Златни пясъци“, както и част от прилежащата й акватория.

Защитена зона „Долината на река Батова“ е създадена, за да съхрани впечатляващата комбинация от планина и море, както и невероятното многообразие на растителни и животински видове. Чистата и запазена природа в непосредствена близост до едни от най-големите ни морски курорти наистина впечатлява. На места резерватът изглежда като планинска местност, въпреки че се намира на морския бряг. Гъстите, красиви гори дават така желаната прохлада в най-топлите летни месеци.

Оттук с автомобил или организиран транспорт се стига до село Оброчище, намиращо се в община Балчик, област Добрич. Най-голямата забележителност тук е едно от най-големите и добре запазени алиански тюрбета (алианите са мюсюлманска секта; тюрбето е свещено място с гробница на техен светец) в България. Всъщност, това светилище е двуобредно, тъй като местните християни почитат тук свети Атанас.

Тюрбето на Ак Язълъ баба представлява седмоъгълна сграда с преддверие, изградена от варовикови правилно обработени камъни. Украсено е със стенописи, а през 1972 година е обявено за Паметник на културата. Според учените е построено в средата на XVI век.

Оттук се отпътува към Балчик, където туристите посещават Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“. Той има забележителна архитектура, съчетаваща в себе си елементи от различни епохи и култури и е строен в началото на ХХ век, по нареждане на кралица Мария, тъй като тогава Южна Добруджа е в границите на Румъния. Към нейната лятна резиденция има и голяма ботаническа градина, представяща на посетителите й огромно видово разнообразие от екзотични представители на флората.

Последната спирка по този маршрут е късноантичната крепост в квартал „Хоризонт“, разположен на около два километра от центъра на Балчик. След като съществуващият още от времето на траките град Дионисополис е разрушен от земетресение, населението му се премества тук и изгражда ново укрепление тук, на един километър от морския бряг. Намира се на естествено възвишение с платовидна форма и има неправилна форма. Територията на крепостта е около 150 декара и тя търпи нов разцвет, след като тук се заселват прабългарите.

В момента мястото е една от най-големите забележителности на региона и привлича голям туристически интерес. Разбира се, можете да съчетаете туристическия маршрут с релакс на някой от балчишките плажове или с посещение на многобройните заведения за хранене и забавление.

  • Маршрути
  • Крепости
Батово - Забележителност Маршрут Долината на река Батова - Село Оброчище – Балчишка крепост - Снимка 1 Батово - Забележителност Маршрут Долината на река Батова - Село Оброчище – Балчишка крепост - Снимка 2 Батово - Забележителност Маршрут Долината на река Батова - Село Оброчище – Балчишка крепост - Снимка 3 Батово - Забележителност Маршрут Долината на река Батова - Село Оброчище – Балчишка крепост - Снимка 4