3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Бачковски водопад

Price comment  Цена:
адрес:
Бачково
имейл:
телефон:

Бачковският водопад е прекрасен природен феномен, разположен в Родопите, в резерватът „Червената стена“, на един километър от село Бачково. Намира се на 530 метра надморска височина и е една от най-известните забележителности в района на Бачково.

Разположен на малка река, в която се сбира ромонът на няколко поточета, извиращи от резервата, водопадът се е образувал от карстов разлом. Скалите, върху които се спускат водите на водопада са варовици и доломити. Те са се разтворили от течащата вода и през годините са оформили красотата на мястото, на която се наслаждаваме сега.

Водопадът се намира над Бачковския манастир като близо до него минава пътеката за хижа Марциганица. Пътят от манастира до водопада е лесен – двадесет минутен преход из природата, сред красотата на Родопите. Препоръчително е да се посещава през пролетта, защото тогава реката е най-пълноводна. Водопадът е в разцвета си през това време – водите му намират нови пътища и разклонения, спускай се в големи ръкави и разбивайки се на сребърни пръски в камъните наоколо.

До Бачковския манастир се стига по главния път (86) от Асеновград към град Смолян, като отбивката за манастира е при село Бачково. В местността е пълно с места за отдих и пикник – изградени пейки и беседки, както и дарове от природата – тучни полянки и дръвчета, хвърлящи сенки.

  • Водопади
Бачково - Забележителност Бачковски водопад - Снимка 1 Бачково - Забележителност Бачковски водопад - Снимка 2 Бачково - Забележителност Бачковски водопад - Снимка 3