4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Историческа Забележителност
Бачковски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Бачково
имейл:
телефон:
+35933272277

Бачковският манастир "Света Богородица" се намира в с. Бачково на около 7 км южно от Асеновград и на 25 км от Пловдив. До Бачковския манастир се стига по главния път (86) от Асеновград към гр. Смолян, като отбивката за манастира е при с.Бачково. Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). В манастирския храм на Бачковския манастир се пази чудодейната икона на Богородица Умиление. Тя е подарена на манастира през 1311г. от двама грузински пътешественици - Атанасий и Окрапир. Има и легенда, че иконата сама е "прелетяла" от един грузински манастир и е "кацнала" в местността "Клувията". От там монасите я занесли в манастира и я поставили при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом. Всяка година на втория ден на Великден те я "отвеждат" до старото й място и отслужват молебен. В Бачковския манастир са запазени и забележителни произведения на приложните изкуства - великолепни църковни утвари, обковки на ръкописни книги и други, част от които днес се съхраняват в манастирския музей, а други - в църковния историко-археологически музей в София. През 30-те години на 20в. в манастира са открити 103 ръкописа и 252 старопечатни книги.

В околностите на Бачковския манастир има множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук се продават редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други предмети на бита, свързани с Родопите.

  • Манастири
Бачково - Забележителност Бачковски манастир - Снимка 1 Бачково - Забележителност Бачковски манастир - Снимка 2 Бачково - Забележителност Бачковски манастир - Снимка 3 Бачково - Забележителност Бачковски манастир - Снимка 4