3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Кривус

Price comment  Цена:
адрес:
Башево
имейл:
ard_glas@abv.bg
телефон:
0035936514238

За Кривус казват – ще я разгледаш за 5 минути, но няма да искаш да си ходиш. Крепостта може да бъде определена като едно от бижутата на Източните Родопи. Ще се убедите в това. За да стигнете до Кривус, трябва да тръгнете пеша от село Башево. Тя е една от малкото крепости, към която първо се спускаш. Пътека като в приказките ще ви изведе до твърдината. Приказни пейзажи, високи хълмове, безброй красиви цветя и дървета, огласявани от птиците навред. Докато вървите на дясно по слабо очертаната пътека, ще можете да видите крепостта в западна посока. Загледайте се в реката – Арда прави завой на повече от 180 градуса – гледката е неописуемо красива. Реката заобикаля крепостта от три страни. Оттук идва и името й – Кривус – крива. От три страни са и пропастите, които са правили крепостта недостъпна и трудна за превземане през средновековието.

От могъществото на някогашната крепост днес можем да видим входа й, дебела крепостна стена с височина близо 5 метра и отбранителни кули. Има и цитадела, чиито стени се извисяват към небето до 6 метра. Според историческите сведения, в Кривус е имало и църква, но останките от нея са много малко.

Любопитен факт е, че макар разположена на хълм, жителите на крепостта са можели да се снабдяват лесто с прясна вода. Съществувал е подземен тунел, който достигал до реката.

За превземането на крепостта от българските войни говори прочутият летописец Георги Акрополит. Според него през 1254 г. в битка с византийците българите покорили много земи и селища край Марица, а навлизайки в горите на Родопите, успели да сломят защитата на Стенимахос, Кричим, Цепина, Кривус, Перперикон, Устра ш Патмос.

Според кмета на града Мюрен Сали, интересът на хората към старината идва не само от историческата ценност, която носи, но и от красивата природа на Родопите. По думите му всяка година през май много автобуси с туристи пристигат от София, Пловдив и Велико Търново, за да се насладят на уникалността на Кривус.

В радиус от 20 км от крепостта има и други забележителности - Дяволският мост, Орловите скали, курортът Белите брези, пещерата Хладилника.

  • Крепости
Башево - Забележителност Крепост Кривус - Снимка 1 Башево - Забележителност Крепост Кривус - Снимка 2 Башево - Забележителност Крепост Кривус - Снимка 3 Башево - Забележителност Крепост Кривус - Снимка 4 Башево - Забележителност Крепост Кривус - Снимка 5