3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Белащинския манастир "Св. Георги...

Price comment  Цена:
адрес:
Белащица
имейл:
tic.plovdiv@gmail.com
телефон:
+3593100236

Белащинският манастир "Св. Георги Победоносец" се намира в южния край на село Белащица и на 10 км южно от Пловдив. Скътан е в живописните северни склонове на Родопите.

За основаването и историята на манастира съществуват оскъдни исторически сведения, по-голяма част от това което знаем за него черпим от местните предания. Изграден е през 1020 година от византийския военачалник Никифор Ксифий. Според легендата, именно Ксифий има изключителен принос за поражението на българския цар Самуил през 1014 година в битката при село Ключ, в подножието на Беласица планина. Поради големите си заслуги към Византия и в знак на благодарност, Ксифий бил назначен от император Василий II (Българоубиец) за управител на тогавашната Филипополска област със днешния гр. Пловдив. И тъй като плодородните пловдивски полета се нуждаели от работници, които да обработват добре земята, императорът му изпрати 15 000 от пленените самуиловите войници. По-късно тези пленници основали село Беласица, което по-късно нарекли Белащица.

Днес, в южния край на Белащица, все още могат да се видят останките от двореца-крепост на Никифор Ксифий, а в близост до него и 1000-годишен източен чинар. Дървото е най-дебелото в България – обиколка на ствола му е 13,7 метра.

На по-малко от километър от крепостта Ксифий изградел манастира "Св. Георги Победоносец", известен днес като Балащински. Според легендата Никофор Скифий бил българин от Стара Загора, който като малък се наричал Николай. На 11 годишна възраст той бил отведен като роб в Цариград и обучен за византийски войник. Тридесетгодишен участвал в битката при Беласица планина като военачалник и заповядал да ослепят дори собствения му брат, за да не издаде българския му произход. Майката Венцислава била на 76 г., когато видяла този ужас, сторен на българите и големия й син Драгомир и изрекла думите: „Проклет да бъдеш, сине, да не живееш дълго за това, което направи!”. Никифор разбрал за майчините думи, но не се разкаял. Отмъщението над българоубиеца дошло по-късно, убит е през 1029 г. при същата Беласица планина.

Понастоящем манастирът е постоянно действащ девически.

Манастирският комплекс се състои от черква, параклис, жилищни и стопански сгради. В манастирския двор има красива каменна чешма, построена през 1831 г.

Голямото богатство на Белащенския манастир, с което е известен из цяла България, е целебното му аязмо.

  • Манастири
Белащица - Забележителност Белащинския манастир Белащица - Забележителност Белащинския манастир Белащица - Забележителност Белащинския манастир