3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Белене

Price comment  Цена:
адрес:
Белене
имейл:
persina@abv.bg
телефон:
0035965832684

Плажът на остров Белене се намира в ниската му югоизточна част, на територията на резервата “Персински блата”. Това е най-големият български остров в река Дунав и голяма част от него (западната) се използва за земеделски дейности. Познат още като Персин или Беленски остров, той е четвърти по площ по цялата дължина на реката след словашкия Житен остров и унгарските Маргит и Чепел.

Дължината му е цели четиринадесет километра, а широчината достига до пет. От българския бряг го дели Беленския канал, чиято най-малка ширина е 270 метра, но, ако решите да почивате тук, трябва да бъдете спокойни, защото до острова има понтонен мост. Местата в източната част, които са удобни за плажуване, биват заливани от Дунав, дължащо се на пролетното му пълноводие, резултат от топенето на снеговете по горното и средното течение на реката, както и на високите нива на притоците й.

През лятото обаче са чисти, покрити с фин пясък и заобиколени от невероятна природа. Тук можете да откриете спокойно местенце, на което да плажувате, радвайки се щедрите слънчеви лъчи и спокойствието, което ви обгражда. Големи участъци от югоизточната част на остров Белене са покрити с буйна растителност (топола, върба, трепетлика), както и с десетки редки и защитени представители на флората.

Дунавският бряг е полегат и не крие опасности, ако сте достатъчно предпазливи, така че можете да се изкъпете в тихите води на реката. Все пак, имайте едно наум, че плажът е неохраняем и има обстоятелства, които трябва да предвидите. Освен това не забравяйте, че на територията на защитената местност “Персински блата” е забранено паленето на огън и каквито и да било други човешки дейности, които оставят трайни следи върху дивата природа. Все пак мястото е обиталище на повече от сто и седемдесет вида водоплаващи птици, част от които са защитени или редки - малък корморан, блестящ ибис, червеногуша гъска, черночела сврачка...

  • Плажове
Белене - Забележителност Плаж Остров Белене - Снимка 1 Белене - Забележителност Плаж Остров Белене - Снимка 2 Белене - Забележителност Плаж Остров Белене - Снимка 3