3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Белица

Price comment  Цена:
адрес:
Белене
имейл:
телефон:

Плажът на остров Белица се намира в източната му, по-ниска част, и се появява над повърхността на Дунав само през топлите летни месеци, когато нивото на реката спадне. За сметка на това е покрит с фин и чист пясък. Сравнително малко познат е на масовия турист, което го прави желано място за летуване за хората, които търсят тишината, спокойствието и отдалечеността от шумните ни курорти.

Със своите почти три километра дължина и половин километър ширина остров Белица (известен и като Щурец) е един от най-големите по българското крайбрежие на Дунав. Западната му част е по-висока и, тъй като не бива заливана при пролетното пълноводие на реката, местните хора я използват за земеделски площи.

Островът се намира на изток от град Белене, в така наречения Беленски канал и е част от Беленския архипелаг. Има елипсовидна форма, като дългата му страна е в посока запад-изток, което е разбираемо, имайки предвид, че течението на реката е по това направление. Достъпът до плажа е изненадващо лесен, въпреки че се намира на остров - достатъчно е да попитате местните рибари и те ще ви закарат срещу съвсем поносима сума.

Трябва да имате предвид че, ако идвате тук за по-дълго и смятате да се установите на палатка, е нужно да вземете всички нужни продукти и екипировка, тъй като на острова няма нито магазини, нито питейна вода. За сметка на това обаче има изобилие от запазена природа, тишина, усамотение и топла, плитка и спокойна вода. А и от възможности за практикуване на риболов и водни спортове...

  • Плажове
Белене - Забележителност Плаж Остров Белица - Снимка 1 Белене - Забележителност Плаж Остров Белица - Снимка 2 Белене - Забележителност Плаж Остров Белица - Снимка 3