3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Голяма Бързина

Price comment  Цена:
адрес:
Белене
имейл:
телефон:

Голяма Бързина се намира северно от най-големия остров в българската акватория на река Дунав - Белене. Отделен е от него от тесен воден канал, който достига ширина максимум тридесетина метра, и където има няколко по-малки островчета. Формата му е елипсовидна, което се дължи на течението на Дунав, като от запад на изток е дълъг почти шест километра, а широчината му е малко по-малко от километър. Островът е изграден от песъкливи наносни почви.

Подходящите за плажуване места са в източната част на Голяма Бързина и биват заливани от високите води на реката почти всяка пролет. За сметка на това обаче, Дунав почиства брега и го оставя покрит единствено с фин, златист пясък, на който можете да си опънете кърпата и да се наслаждавате на прохладния бриз, обилното слънцегреене, както и на спокойствието на този сравнително леснодостъпен, но рядко посещаван остров.

До Голяма Бързина можете да стигнете с лодка от град Белене - местните рибари ще ви закарат с готовност, и то на символични цени. Голяма част от острова е обрасла с върбови дървета, което ви позволява да се скриете от типичните за региона жеги. Нужната прохлада в най-топлите месеци дава и водата на Дунава, която тук е сравнително плитка, с доста приятна температура и слаби, безопасни течения.

В по-високата западна и северна част на острова има обработваеми земи, така че те не са подходящи за плажуване, особено имайки предвид, че са доста по-издигнати над нивото на реката и на практика склоновете им са почти отвесни. За сметка на това обаче, тук можете да упражнявате много водни спортове като, по стара дунавска традиция, най-любим на местните хора е риболовът, който привлича и доста туристи. Ако поговорите с тукашните рибари, лесно ще намерите кой да ви повози по реката с лодка и да ви покаже какви са “цаките” на въдичарството в тази част на дунавското поречие.

  • Плажове
Белене - Забележителност Плаж Остров Голяма Бързина - Снимка 1 Белене - Забележителност Плаж Остров Голяма Бързина - Снимка 2 Белене - Забележителност Плаж Остров Голяма Бързина - Снимка 3