3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Хисарлъка Белене

Price comment  Цена:
адрес:
Белене
имейл:
телефон:

Плажът в местността Хисарлъка се намира на около три километра северозападно от град Белене. Той е разположен на брега на Дунав, точно до античната крепост, на устието на така наречения Беленски ръкав на реката - там, където започва впечатляващата с красотата и разнообразието си на флора и фауна група острови, известни като Беленски архипелаг.

През летните месеци мястото е често посещавано от местните жители, а напоследък става популярно и сред туристите от другите части на България, защото тук е спокойно, плажът е хубав, а мястото дава възможност да се уедините и да прекарате приятно сред природата, далеч от суетата на големия град или най-посещаваните ни курорти. Безспорните предимства на Хисарлъка са причината толкова много летовници да пренебрегват забраните на кмета на общината и Регионалната здравна служба да се плажува тук, макар те да са почти ежегодни, на база на анализите на водата на Дунав - една от най-силно пострадалите от индустриалното замърсяване европейски реки.

Въпреки всичко, много хора търсят прохлада в летните жеги на плажа в местността Хисарлъка, а някои от тях дори опъват палатките си тук. Плажната ивица е сравнително къса и тясна, покрита с едър пясък, но за сметка на това гледките са чудесни, а речното дъно е полегато, като на повечето места не представлява потенциална опасност за вас и за близките ви.

Край самия плаж, на малко възвишение, се намира крепостта. В момента от нея са останали само артефакти, които могат да бъдат разпознати от опитно око, тъй като са покрити с трева, храсталаци и дървета. В началото на ХХ век обаче големият археолог и приятел на България Карел Шкорпил проучва крепостта и установява, че тя е от римската епоха, изградена върху по-старо селище, датиращо от времето на траките, а дори и от праисторическата епоха.

  • Плажове
Белене - Забележителност Плаж Хисарлъка Белене - Снимка 1 Белене - Забележителност Плаж Хисарлъка Белене - Снимка 2 Белене - Забележителност Плаж Хисарлъка Белене - Снимка 3