3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Централен плаж Белене

Price comment  Цена:
адрес:
Белене
имейл:
телефон:

Централният плаж на Белене се намира точно до известния в града хотел “Престиж”. Въпреки че почти всяка година къпането в него официално е забранено от кмета и Регионалната здравна инспекция поради високите нива на индустриално замърсяване на река Дунав, той е изключително популярен както сред местните жители, така и сред гостите на града.

Плажът е сравнително просторен за мащабите на дунавското ни крайбрежие, покрит с фин пясък и е поддържан задоволително чист. Водата тук е доста топла през по-голямата част от годината и е спокойна, без силни течения. На повечето места дъното е полегато, без ями и мъртви вълнения. Така, въпреки забраната, в горещите летни дни, Централният плаж в Белене доста често е препълнен. Като цяло обаче тук е сравнително спокойно и можете без затруднения да откриете място, на което да опънете хавлията си в уединение, за да си починете от градската шумотевица.

Огромно предимство на Централния плаж на Белене са зашеметяващите гледки, които той предоставя. Тук имате чудесни панорами както към българското крайбрежие и течението на великата река, така и към живописния Беленски архипелаг, разположен точно срещу града. При желание от ваша страна можете да го посетите и разгледате с някоя от многобройните рибарски лодки, като заплащането е почти символично. Усилието несъмнено си заслужава, особено ако сте любители на природата или харесвате редките представители на флората и фауната.

Ако ли пък искате просто да си починете, можете да го направите съвсем спокойно, наслаждавайки се на тишината, щедрите лъчи на слънцето и лекия бриз, който гали кожата ви. Все пак внимавайте, при положение, че решите да се къпете, особено ако не сте убедени в плувческите си умения или сте с малки деца. Големите реки, каквато е Дунав, винаги крият потенциални опасности.

  • Плажове
Белене - Забележителност Централен плаж Белене - Снимка 1 Белене - Забележителност Централен плаж Белене - Снимка 2