3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Летящи цветя

Price comment  Цена:
адрес:
Белица
имейл:
телефон:
00359889211567

Началото на екопътека „Летящите цветя” е в местността Царски кладенец край град Белица. Тя е с дължина малко повече от 18 километра и се изминава за около 7 часа. Крайната точка е Паркът за реадаптация на танцуващи мечки, разположен на 12 километра южно от Белица. Маршрутът е живописен и показва на туристите цялото очарование на южните склонове на Рила планина.

Екопътеката представлява бивш черен път за камиони, който се движи през величествена букова гора. Името й се дължи на това, че голяма част от трасето преминава през обширни поляни и открити пространства, където по пъстрия килим от билки и други растения пърхат живите цветя на природата - пеперудите. Тук безспорна царица е Erebia ottomana balcanica, ендемичен вид пеперуда, характерна с меката си червеникавокафява украска.

Пътуването по екопътеката дава на туристите незабравимата възможност да се запознаят с десетки и дори стотици видове билки, цветя и други растения. Дългото й трасе е сериозно изпитание за недостатъчно подготвените любители на природата, но пък за сметка на това е лесно разпознаваемо и при преминаването по него липсват екстремни или много стръмни участъци. Така че, „Летящите цветя” е по-скоро притегателен център за ценителите на деликатната красота на природата, отколкото за привържениците на здравото катерене и високите нива на адреналин.

На малко по-малко от два километра от началото на трасето е разположена местността Кукувица, до която от началото на екопътеката се стига за около 45 минути. Следва по-сериозен преход до местността Марков чучур, разстоянието до където е 5 километра и се изминава за 2 часа. Третата „спирка” по маршрута на екопътеката е местността Темницко (2,5 километра; 1 час), след което тя продължава за местността Заровец, докъдето разстоянието и времето за сходни.

Оттук до Парка за реадаптация на танцуващи мечки (6,5 километра; 2,5 часа) се стига през местността Царанска ливада, разположена на около 2 километра от Заровец. Това е и последната точка на екопътека „Летящите цветя”, след което започва 11-километрово спускане до местността Марков чучур (3,5 часа). Все пак, би било прекрасно, ако си предвидите достатъчно време, за да не ви се налага да бързате, докато преминавате по маршрута. Единствено така бихте могли да се насладите пълноценно на красотите на планината.

  • Екопътека
Белица - Забележителност Екопътека Летящи цветя - Снимка 1 Белица - Забележителност Екопътека Летящи цветя - Снимка 2 Белица - Забележителност Екопътека Летящи цветя - Снимка 3