2 stars 2 stars

Музей
Белоградчик - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Белоградчик, 1, ул. Капитан...
имейл:
muzeibelogradchik@abv.bg
телефон:
+3599363469

Историческият музей на Белоградчик се помещава в паметника на културата „Пановата къща” – ярък представител на предбалканската възрожденска архитектура. Строена е през 1810г. Тя е двуетажна, с оковани с дъски стени, с два чардака, с изграден от камък първи и издаден втори етаж.

Това архитектурно бижу на Белоградчик е скътало в себе си битът и народната култура, стремежът към красота и жажда на българина за свобода през епохата на българското Възраждане. Музеят разполага с богата колекция на монети и икони. Особено внимание е обърнато на развитието на занаятите в този регион.

Най-сакралното място в Пановата къща – огнището – с неговите железни и глинени атрибути ни въздейства с притегателната сила на огъня и свещеноста на българската трапеза.

Лапидариумът в двора на Пановата къща ни връща в епохата на Древния Рим и неговият духовен свят. Музеят има обедна почивка между 12 и 13:30ч.

И да не забравяме, че сме в Белоградчик – едно от най-красивите кътчета на България. Освен, че града е заобиколен от Белоградчишките скали, тук се намират крепостта „Калето”и Обсерваторията точно до нея.

Работно време: 09:00 до 17:00

Белоградчик - Забележителност Белоградчик - Исторически музей - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Белоградчик - Исторически музей - Снимка 2