3 stars 3 stars 3 stars

Град
Белоградчик

Price comment  Цена:
адрес:
Белоградчик
имейл:
ticbelogradchik@gmail.com
телефон:
+359877881283

Град Белоградчик се намира в северозападна България, област Видин, 182 км. северозападно от София. Той е разпложен на двата планински масива Ведерник и Венеца и е заобиколен от Белоградчишките скали. Белоградчик е създаден по римско време. Римляните построяват "Римското Кале" което все още може да бъде разгледано, то се намира няколко стотин метра по далеч от крепостта "Калето" и е почти залепено до Обсерваторията. Белоградчик е рушен и преизграждан многократно през годините си на съществуване. Сведения за неговото съществуване може да бъдат намерени в Турския регисър от 1454г. През 1837 год. крепостта "Калето" бива довършена в вида в които може да се види и днес. Името на града произлиза от "Бел градеж" отнасящи се за крепостта. След освобождението Белоградчик се превръща в голям туристически център привличайки много български и чуждестранни турсити като главната забележителност за тях е Белоградчиките скали. Градът придобива световна известност с включването на Белоградчишките скали в гласуването за новите Седем чудеса на света.

На 100 м от Белоградчишката крепост се намира Астрономическата обсерватория на Института по астрономия към БАН. Обсерваторията има три телескопа, с които посетителите могат да наблюдават нощното небе. Ако я посетите през светлата част на денонощието, ще можете да разгледате телескопите и оборудването на обсерваторията, както и снимки на интересни небесни обекти. Нощните посещения се осъществяват при предварителна заявка и при ясно време.

Историческият музей в града се намира в Пановата къща в Белоградчик, която е построена през 1810 г. Експозицията представя историята, бита и обичаите на региона. В Белоградчик се намира и единственият в Северозападна България Природонаучен музей.

На около 20 км от града се намира пещерата Магурата, в която са открити множество скални рисунки, датиращи от различни периоди. В пещерата е открит и уникален слънчево-лунен календар с 366 дни.

Недалеч от Магурата се намира Рабишкото езеро - най-голямото тектонско езеро в България. Площта му е 3250 дка. След проучвания е установено, че езерото е безотточно. Според една легенда тук живеело чудовище, което пожелало да му бъде принесено в жертва красиво местно момиче. Районът около езерото е подходящ за къмпингуване.

Белоградчик и районът около него предлагат разнообразни възможности за настаняване. На разположение на туристите са хотели, къщи за гости, частни квартири и апартаменти. Заведенията за хранене и развлечение в града предлагат интересни ястия по традиционни местни рецепти. От Белоградчик започват маркирани екомаршрути, които отвеждат туристите до най-интересните обекти в града и района.

Белоградчик - Забележителност Белоградчик - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Белоградчик - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Белоградчик - Снимка 3 Белоградчик - Забележителност Белоградчик - Снимка 4