3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Белоградчишка крепост

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Белоградчик
имейл:
tourism@belogradchik.bg
телефон:
0035993653022

Една от най-добре запазените крепости в България – Белоградчишката, е използвана последно преди по-малко от 130 години. Става дума за Сръбско-българската война през 1885 година. Днес крепостта е реставрирана, обявена е за паметник на културата и е част от 100-те национални туристически обекта.

Белоградчишката крепост се намира непосредствено до град Белоградчик и изиграва важна роля през вековете. Наричана е още Белоградчишко кале. Тя се състои от три двора с площ 10 211 кв.км и едно отделно укрепление. Главните порти са две - Видин капия и Ниш капия.

Първоначалните функции на крепостта не са били строго отбранителни, а наблюдателни. Древната твърдина е била част от отбранителната система на Византийската империя, като е осигурявала наблюдение и охрана на пътищата, водещи към Византия. Първият й камък вероятно е положен през III в. Доста по-късно – през XIV в. българският владетел Иван Срацимир доукрепява и разширява крепостта. Следващият тласък в развитието й дават турците, когато завладяват българската държава. Крепостта е превзета през 1396 година. Турците разширяват крепостта, поради засилената хайдушка и революционна активност в района. Следващите мащабни изменения на Белоградчишката крепост се случват в началото на XIX в. Градежът на Белоградчишката крепост е типично турски: зидовете са облицовани с дялани блокове, а вътрешността им е запълнена с хоросан и дребни камъни. Участието на френски и италиански инженери внасят в съоръжението типично европейски елементи. Сред нововъведенията е и направата на 365 бойници за огнестрелно оръжие. Крепостта разполага с казармени и складови помещения, арсенали, затвор, мелници за сол и жито, 4 водохранилища. Във военно време броят на защитниците на крепостта и околните възвишения достига до 3000 души.

Днес паметник в памет на жертвите, дадени при разгрома на Белоградчишкото въстание, овековечава жестоките сражения в крепостта. През 1850 година там избухва въстание, което бива потушено от османските власти. За назидание белоградчишките първенци биват изведени през един от тунелите на Белоградчишката крепост и обезглавени.

Всяка година Белоградчишката крепост и Белоградчишките скали биват посещавани от хиляди туристи от страната и чужбина. Информационни табла посрещат любителите на историята и природните забележителности. От тях туристите могат да се информират за плана на крепостта, строителните периоди и историята й, както и да прочетат легенди, свързани със скалите – „Мадоната” и „Хайдук Велко”. Информацията е придружена от богат снимков материал. Текстовете са написани на български, английски и немски езици.

Цени за посещения: възрастни - 5 лв., ученици - 3 лв., беседа - 5 лв.

  • Крепости

Работно време: 09:00 до 18:00

Белоградчик - Забележителност Белоградчишка крепост - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Белоградчишка крепост - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Белоградчишка крепост - Снимка 3 Белоградчик - Забележителност Белоградчишка крепост - Снимка 4