3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Белоградчишки скали

Price comment  Цена:
адрес:
Белоградчик, 1 А, ул. Поруч...
имейл:
tourism@belogradchik.bg
телефон:
+359877881283

Екопътека „Белоградчишки скали” е сравнително лесен и кратък маршрут, предлагащ на туристите отлично преживяване и посещение на най-големите забележителности в град Белоградчик и околностите му. Пътеката е много добре маркирана и се преминава за около 4 часа, при максимална денивелация между най-ниската и най-високата точна 170 метра.

Маршрутът започва при Туристическия информационен център, разположен в самия център на град Белоградчик.

Първата цел на туристите е телевизионната кула, която се намира на връх Кърнева ливада. Тя е построена през 1978 година и със своите 125 метра е една от най-високите сгради в България. От нея се открива прекрасна гледка към Белоградчик и околността му. Обиколката продължава с посещение на Историческия музей в града. Културната институция се помещава във възрожденската Панова къща, основана е през 1970 година и в нея се съхраняват над 6000 експоната, предимно от Възраждането и Следосвобожденската епоха.

Следващата спирка по маршрута на екопътека „Белоградчишки скали” е безспорно най-голямата историческа забележителност на района – крепостта Калето. Тя е основана още по времето на Римската империя и играе важна роля през Второто българско царство, но истинският й разцвет е във вековете на Османската империя. Калето е една от най-добре запазените крепости в България и предлага на посетителите си спиращи дъха гледки. Строителите й умело са използвали особеностите на релефа и твърдината е издигната така, че включва в укрепителните си съоръжения част от Белоградчишките скали.

От Калето екопътеката продължава към местността Субашин чешма, от която се откриват смайващи панорами към Белоградчишките скали, в чието подножие е разположена тя. Последният етап от обиколката отвежда туристите до Природонаучния музей в града. Тук те могат видят над 520 експоната, характерни за флората и фауната не само на района, а на цяла Северозападна България. Сред тях особен интерес за посетителите представляват скалният орел, синята гарга, забулената сова, черният щъркел, сокол, сънливецът, видрата, златката... Много от експонатите, изложени в Белоградчишкия природонаучен музей, са включени в Червената книга на България за застрашени от изчезване видове. Към институцията е създаден отдел, който специално изучава живота и миграцията на птиците.

Екопътека „Белоградчишки скали” предлага на посетителите си рядко срещано съчетание от достъпност, впечатляващи гледки, запознаване с исторически забележителности, докосване до местната флора и фауна и културните институции в градска среда. За да я разгледате, не са нужни нито специални умения, нито пък екипировка. Достатъчно е да имате желание и да изберете подходящи метеорологични условия.

  • Екопътека
Белоградчик - Забележителност Екопътека Белоградчишки скали - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Екопътека Белоградчишки скали - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Екопътека Белоградчишки скали - Снимка 3 Белоградчик - Забележителност Екопътека Белоградчишки скали - Снимка 4 Белоградчик - Забележителност Екопътека Белоградчишки скали - Снимка 5