3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Ведерник

Price comment  Цена:
адрес:
Белоградчик, 1А, ул. Поручи...
имейл:
tourism@belogradchik.bg
телефон:
00359877881283

Маршрутът на екопътека „Ведерник” е сравнително тежък. Денивелацията между най-ниската и най-високата му точка е малко над 600 метра, а продължителността за изминаване на трасето е около 8 часа. Поради тази причина към прехода трябва да се подхожда с нужното внимание, особено, когато става въпрос за групи, включващи малки деца или начинаещи туристи.

Ако прецените, че е нужно, не се колебайте да наемете оторизиран водач, който да ви гарантира, че ще имате желаното преживяване, без да рискувате да попаднете в неприятна и дори опасна ситуация. Трасето на екопътеката започва от Туристическия информационен център в Белоградчик и достига до крепостта Калето - една от най-добре запазените в България изобщо. Оттук се откриват изключителни гледки към града, скалните образувания в покрайнините му и Западна Стара планина.

След като се насладите на панорамите, продължавате по добре оформена пътека до местността Разкръсье, която отново предлага на туристите отлична видимост към най-впечатляващите части на Белоградчишките скали. Следващата спирка е местността Иванов камък, където са организирани приятни места за почивка. Едва ли е нужно да казваме отново, че оттук се разкриват прекрасни гледки във всички посоки.

Маршрутът продължава към поредната панорамна местност, наречена Столове, където можете да си починете под дебелата сянка на група вековни церове (Quercus ceris), за да съберете сили за може би най-уморителната част от екопътеката – изкачването на връх Ведерник. Пригответе се за сравнително сериозно изпитание, особено, ако не сте достатъчно подготвени във физическо отношение, но бъдете сигурни, че резултатът ще си заслужава. Ще се насладите на пълно спокойствие и единение с природата и за пореден път ще получите възможност да разгледате невероятно красивия белоградчишки край от високо.

Важно е да знаете, че приключението все още не е приключило и от Ведерник не трябва да се връщате обратно по вече изминатия маршрут, а да продължите смело напред. След слизането от върха ще се озовете в местността Зарен, където в миналото се е намирал един от широко разпространените в Северозападна България каменни кръстове, известни като оброци или подкръстове. Подобни своеобразни „капища” имало в околностите на почти всяко населено място. Предполага се, че те са наследство от езически времена и обозначават сакрални местности, където хората се събирали, за да отбележат големите празници.

  • Екопътека
Белоградчик - Забележителност Екопътека Ведерник - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Екопътека Ведерник - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Екопътека Ведерник - Снимка 3 Белоградчик - Забележителност Екопътека Ведерник - Снимка 4