3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Збегове

Price comment  Цена:
адрес:
Белоградчик, 1 А, ул. Поруч...
имейл:
tourism@belogradchik.bg
телефон:
00359877881283

Екопътека „Збегове” започва от Туристическия информационен център в град Белоградчик. Преходът има средна трудност, преминава се по добре оформени и маркирани пътеки. Създаден е с цел да даде възможност на туристите да опознаят един от най-живописните региони на Предбалкана и на България като цяло.

Първата спирка по трасето е Калето (Белоградчишка крепост), откъдето маркировката ни извежда в местността Разкъсье. Естествената защитеност на това място е оценена още от траките, които създават тук свое укрепление. По-късно римляните и византийците разширяват твърдината, а по време на Втората българска държава Белоградчик се превръща в един от най-важните центрове на Видинското царство.

Кулминацията в развитието на крепостта обаче е време на османската власт по българските земи. През XIX век укреплението се превръща в едно от най-мощните в балканските предели на Турция. То има стратегическа роля, тъй като е само на километри от току-що освободената Сърбия.

Целият маршрут предлага изобилие от панорамни гледки към страхотно красивите Белоградчишки скали. Пътеката минава от западната им страна и достига до местността Збегове. Районът е особено впечатляващ, тъй като тук изобилстват причудливи скални образувания. През Древността и Средновековието на това място са били разположени охранителни и наблюдателни съоръжения, чиито останки могат да бъдат видени и до днес.

В момента на върха е построена наблюдателна кула, от която при хубаво време се открива прекрасна гледка към Белоградчишките скали и връх Ведерник (1124 метра). От местността Збегове пътеката ни завежда до Попската къща. Оттук следва връщане до Белоградчишката крепост.

Общата дължина на маршрута се изминава за около 6 часа с нормален ход. Трасето е сравнително лесно, подходящо за начинаещи туристи и групи с малки деца. Екопътека „Збегове” може да бъде мината през всички годишни сезони, но най-привлекателна е през късната пролет, лятото и ранната есен. Тя е един от най-добрите маршрути, запознаващи ни с невероятната красота на Белоградчишките скали.

  • Екопътека
Белоградчик - Забележителност Екопътека Збегове - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Екопътека Збегове - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Екопътека Збегове - Снимка 3