3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Планиница

Price comment  Цена:
адрес:
Белоградчик, 1 А, ул. Поруч...
имейл:
телефон:
00359877881283

Екопътека „Планиница” се изминава за около 4 часа, има средно ниво на трудност, а денивелацията между най-ниската и най-високата точка по трасето е около 250 метра. Маршрутът минава по добре оформени и ясно различими пътеки, но все пак е препоръчително туристите, които предприемат прехода, да имат водач и добра екипировка. Минава се по трасе, предлагащо отлични гледки към целия комплекс на Белоградчишките скали.

Районът предлага и сериозен шанс за наблюдение на дневни грабливи птици, особено при благоприятни метеорологични условия и повишено внимание от страна на туристите.

Изходната точна на екопътека „Планиница” е Туристическият информационен център в град Белоградчик. Оттук маршрутът се насочва към живописната горска местност Хайдушко кладенче, като по пътя е изградено и място за почивка, което предлага елементарни удобства на туристите.

След Хайдушко кладенче екопътеката води до място за пикник, предлагащо отлични панорамни гледки. Преходът оттам до хижа „Планиница” не е особено труден. Хижата е разположена в местността Венеца, на около 3 километра от град Белоградчик и на 8 от гара Орешец. „Планиница” е едноетажна сграда, а капацитетът й е 20 места. Санитарните възли и умивалните са външни; отоплението става с печки на твърдо гориво. Хижата предлага уединение и хармония с природата, тъй като е разположена настрани от основните туристически маршрути.

От „Планиница” едноименната екопътека води до местността Чуката, след което следва връщане в град Белоградчик. Маршрутът е подходящ за всички сезони, стига преходът да се съобрази с метеорологичните условия. През цялото време на обиколката се откриват спиращи дъха панорамни гледки към почти целия скален комплекс и особено към източния масив на Белоградчишките скали. Въпреки че на места изисква малко по-сериозна физическа подготовка, екопътека „Планиница” е достъпна и за любители туристи поради близостта си до цивилизацията.

Основното й достойнство са панорамните гледки към Белоградчишките скали – един от най-впечатляващите природни феномени не само в Европа, но и в света. Въпреки това екопътека „Планиница” е притегателно място и за туристи, които са почитатели на тишината, спокойствието и единението с природата.

  • Екопътека
Белоградчик - Забележителност Екопътека Планиница - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Екопътека Планиница - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Екопътека Планиница - Снимка 3