3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Козарника

Price comment  Цена:
адрес:
Белоградчик
имейл:
телефон:

Козарника е пещера в Северозападна България, разположена между град Белоградчик и Гара Орешец. В ляво от пътя в посока Орешец има указателна табела ,след което следва 10 минути ходене пеш по маркирана пътека. Общата дължина на пещерата е 128 м., а височината на места достига до 7 м. От 1996 в пещерата се извършват археологически разкопки. Те разкриват къснопалеолитна култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е.. Тя значително се различава от нейните съвременни находки в Темната дупка и Бачо Киро, като показва сходства с култури, разпространени в Западна Европа няколко хилядолетия по-късно.

Пещерата е обитавана през средния палеолит, но най-голямо значение имат най-долните пластове. Те са датирани на възраст от преди 1,4 милиона години. В тях е открит зъб на представител на рода Homo, може би Homo erectus. Ако датировката е коректна, това би било най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

Любопитен факт е, че резултатите от тези археологически проучвания днес стават факт поради щастливо стечение на обстоятелствата. Пещера „Козарника” и отсрещната пещера „Миризливка” преди години са били предвиждани за развитие на стопанска дейност, а според местни хора – дори за противоатомни убежища. Разказват, че е имало идеи за превръщането на пещерите в барове, кошари, гъбарници. Най-грозната легенда е за проект, според който са можели да бъдат използвани за складиране на опасни отпадъци.

Особено люти научни спорове предизвикват открити кости с направени по тях резки, за които някои твърдят, че не са се получили в резултат на случайност, а са съзнателно направени от прачовеците. Тази хипотеза мобилизира сериозен отпор от страна на учени, доказващи, че способността за символно мислене – т.е. необходимостта на човека да бележи със знаци природата – е възникнала преди около 50 000 години.

Днес археолозите много бавно напредват и вече са разработили терен от около 7 квадратни метра на 750 м. дълбочина. Работата се развива с такова темпо, тъй като буквално всяка шепа пръст трябва внимателно да бъде претърсвана за следи от човешко присъствие.

Туристите решили да посетят обекта ще се насладят на страхотна гледка,която се открива при входа на пещерата. Въпреки разкопките, които се извършват до ден днешен остава неохраняван обект.

В околностите на пещерата се намира река Скомля с чудесни места за пикник и отдих сред природата.

  • Пещери
Белоградчик - Забележителност Пещера Козарника - Снимка 1 Белоградчик - Забележителност Пещера Козарника - Снимка 2 Белоградчик - Забележителност Пещера Козарника - Снимка 3