3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Цари Мали град

Price comment  Цена:
2
адрес:
Белчин
имейл:
carimaligrad@yahoo.com
телефон:
00359886614814

Цари Мали град – чудо № 1 на 2013 година! Легендата оживя!

Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговековна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове стоели скътани късчета от древно познание и драматични събития; свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места.

„Цари Mали град“ е старото име на с. Белчин, което се предполага, че означава „Малък Цариград“. По време на археологическите проучвания на крепостта са разкрити и останките на две раннохристиянски и една средновековна църква.

Площта зад крепостта е оформена като тематичен парк за най-малките с много съоръжения за игра. И децата, пък и възрастните могат не само да разгледат намерените артефакти, но и буквално да се докоснат до историята - да опитат грънчарско колело, да надянат шлемове и брони, реплики на оригиналните, или да се прицелят с възстановки на страховитите балисти и онагри. Подредени са експозиции с намерените при проучванията находки. До обектите са поставени снимки, които показват как са изглеждали в миналото.

Преди да се изкачат до крепостта, посетителите на Белчин има какво да видят още в нейното подножие. Това е църквата "Света Петка", построена в последния си вид през XVII век върху основите на по-стар храм от XIII-XIV век. До Цари Мали град се стига по няколко начина. Любителите на туризма могат да ползват две екопътеки, но преценете според сезона. За тези, които не обичат да слизат от автомобилите си, има асфалтиран път. Съществува и релсов лифт (панорамно влакче), от прозорците на чиито кабини по време на изкачването и слизането посетителите могат да се наслаждават на панорамата на Палакарията, както се нарича долината между Витоша и Рила. За това съоръжение може да се наложи да изчакате, тъй като казва само по 8 човека. Въженият мост е друг начин за предвижване, който води от външния вход на крепостта до цитаделата и се харесва най-много от малките посетители.

Цената за вход от 4 лв включва посещението на крепостта и експозициите, които са изложени в отделните части, ползването на влакчето в двете посоки, посещение на етнографският музей в селото и ползването на атракционите и местата за пикник. Срещу 4 лв можете да ползвате аудиогайд. Относно работното време и цените можете да се информирате от сайта на Цари Мали град – новото чудо на България!

  • Крепости

Работно време: 09:00 до 17:30

Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 1 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 2 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 3 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 4 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 5 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 6 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 7 Белчин - Забележителност Цари Мали град - Снимка 8