3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
църква Св. Петка

Price comment  Цена:
адрес:
Белчин
имейл:
телефон:

Църквата „Света Петка” в село Белчин е късно средновековен православен храм. Той е посветен на Света Петка Епиватска Българска, която е живяла през X-XI век. До падането под турско робство мощите й се пазели в църквата „Св. Петка Търновска” в град Велико Търново, но след векове странстване от 1641 година се съхраняват в катедралата в град Яш, Северна Румъния.

Храмът „Св. Петка” представлява еднокорабна гробищна църква с полуцилиндричен свод и двускатен покрив. Тя е построена в последния си вид през XVII век върху основите на по стар храм от XIII-XIV век. Изключително ценни в църквата са иконите й, които са редки художествени образци. Неслучайно дълго време оригиналите на иконите се пазят на други места в страната, сред които и Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”. На 27 септември 2007 година в църквата „Св. Петка” вече са върнати оригиналните икони. По-малко от месец по-късно възстановената църква е и осветена от знеполския епископ Йоан, софийски викарий.

Любопитен момент от историята на православния храм е фактът, че той оцелява през тежките години на размирици в Османската империя. Тогава било обичайна практика православни храмове и манастири да бъдат ограбвани, опустошавани и опожарявани. Знае се, че църквата е била изписана отвътре, за съжаление, след цялостната реконструкция на сградата иконописната украса не се е съхранила. Следи от ранната живописна украса са разкрити след археологическите разкопки от 2007 г.

В църквата са съхранени множество ценни икони. Най-старите от тях са изписани през 50-те години на XVII. Двата оригинала на основните олтарни икони – на Христос и Света Богородица в продължение на дълги години се съхраняват в Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”. Особено забележителни са иконите "Исус на трон с апостоли" (1653), "Богородица с младенеца на трон с пророци" (1653), "Свети Никола" (XVII в.), "Тримата Светители" (XVII в.) и др. Иконостасът (XVII-XIX в.) е сред значимите паметници на монументалната дърворезба. Той съдържа разновременни резби, изпъстрени с флорални мотиви, акантови листа, волюти, лозови листа, дракони и птици.

Подобно на много храмове у нас, църквата „Св. Петка” в село Белчин става обект на вандалски прояви. В периода 1991-2005 г. иманяри пробиват покрива на храма и разкопават около царския трон. Църквата е оставена в развалини до стартирането на цялостната й реставрация през 2006 година. Реставрацията на "Света Петка" е осъществена по инициатива на ктиторите - строителният предприемач Симеон Пешов, родом от Белчин, и двамата му синове, фондацията "Възраждане на Белчин", църковното настоятелство на храма и с подкрепата на "Главболгарстрой". Преддверието в момента е оформено в етностил, изцяло от дърво. Заедно с реставрацията, в близост до храма е изграден и етнографски комплекс.

  • Църкви
Белчин - Забележителност църква Св. Петка - Снимка 1 Белчин - Забележителност църква Св. Петка - Снимка 2 Белчин - Забележителност църква Св. Петка - Снимка 3 Белчин - Забележителност църква Св. Петка - Снимка 4