2 stars 2 stars

Музей
Берковица - Етнографски музей

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Берковица, 7, ул. Поручик Г...
имейл:
etnoberk@abv.bg
телефон:
+35995388045

Етнографският музей на Берковица се помещава в стара възрожденска къща от XIX век – Сърбинската къща. Сградата е запазена в автентичния й вид, без сериозни възстановителни ремонти. Впечатление правят красивите дърворезби по вратите и долапите, както и интересният начин за отопление на помещенията. Сградата е дом на етнографския музей от 1992 г.

В различните колекции на музея посетителите могат да видят експонати от берковска керамика, чипровски килими, каракачански костюми, градски рокли от 20-те години на ХІХ в. Представени са и характерните за региона занаяти - грънчарство, медникарство, свиларство (производство на коприна) и др. За посетителите на музея особено интересна е вътрешната баня – заради начина на затопляне на водата - на едната от стените на банята са били закачени две керамични делви, а в стаята от другата страна на стената, където се е намирала кухнята, е имало стенна печка. Когато стенната печка е била запалена, се е нагрявала и водата в делвите.

С билета за Етнографския музей могат да бъдат посетени още два туристически обекта в града. Единият от тях е къщата музей „Иван Вазов”, която се намира много близо до Етнографския музей. Другият обект, който може да бъде посетен, е Градската художествена галерия, която се намира в двора на църквата „Свети Николай Чудотворец”. Беседите струват 3 лв. Обектите работят събота и неделя, а през седмицата имат обедна почивка между 12 и 14ч.

Работно време: 08:00 до 17:00

Берковица - Забележителност Берковица - Етнографски музей - Снимка 1 Берковица - Забележителност Берковица - Етнографски музей - Снимка 2