3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Берковица - Къща-музей Иван Вазов

Price comment  Цена:
адрес:
Берковица, 11, ул. Поручик ...
имейл:
телефон:
00359878103966

Къщата, в която се помещава музеят е строена в началото на 19 в. и има типичен за българското Възраждане екстерирор и интериор — автентична камина и резбовани тавани, голяма одая с долапи, стенописи, миндерлъци. През 1940 г. е обявена за народна старина. Къщата-музей "Иван Вазов" е открита през 1957 г. След основен ремонт на 15 февруари 1980 г. е открита новата експозиция на музея. През 1964 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Това е мястото, където Иван Вазов живее докато е председател на Окръжния съд в Берковица — 7 март 1879 — 18 септември 1880 г.Благодарение на пребиваването си в Берковица, в творчеството на Иван Вазов се появяват редица произведения, които са написани тук. По-значимите са стихотворенията „На Ком“, „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“

Експозицията в музея представя творчески път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на Берковския му период. Приземният етаж на къщата се използва в миналото за стопански нужди. Чрез вътрешно стълбище се достига до втория етаж, който се използва за живеене. Дясното крило представлява мъжката част, осветена с множество прозорци, камина, резбован таван и алафранги по стените. В дъното ѝ е разположена турска баня. В това крило живее Иван Вазов. Лявата част е женска. Потонът в тази стая е във вид на „рибена кост”, а тавана на залата с преводната литература е резбован. Той е дело на тревненски майстори.

В непосредствена близост до къщата-музей „Иван Вазов“ се намира етнографският музей, който е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Работно време: 08:00 до 17:00

Берковица - Забележителност Берковица - Къща-музей Иван Вазов - Снимка 1 Берковица - Забележителност Берковица - Къща-музей Иван Вазов - Снимка 2 Берковица - Забележителност Берковица - Къща-музей Иван Вазов - Снимка 3