3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Берковица – връх Ком

Price comment  Цена:
адрес:
Берковица
имейл:
tic_bercovitsa@abv.bg
телефон:
0035995388682

Връх Ком (2016 метра) е четвъртият по височина в Западна Стара планина и първенец на Берковска планина. В подножието му се намира град Берковица, който сее явява и удобен изходен пункт за изкачването му. От общинския център до хижа „Ком” се върви по асфалтов път с дължина 18 километра, който се изминава за около 4-5 часа. Изкачването на върха ще ви отнеме още 2 часа, така че, ако не сте убедени в силите си, можете да разделите маршрута за два дни и да пренощувате на хижата.

Пътят описва серпентини по източните склонове на билото, минавайки през красива вековна широколистна (предимно букова) гора. Има хубава маркировка, но така или иначе няма как да се объркате, защото се върви само по асфалт. Ако познавате района или в група с опитни планинари, на много места можете да се отклонявате от шосето, като по този начин си спестите значителна част от времето, а и ще можете да се насладите на невероятната природа на Берковския Балкан.

Всъщност, име две хижи „Ком”, разположени на половин час разстояние една от друга, като по-удачният изходен пункт за върха е старата, разположена в местността Покоя на 1620 метра надморска височина. Освен, че можете да си починете хубаво преди финалния щурм на върха, в хижата може да оставите и багажа си, за да се изкачите максимално лесно до Ком.

Трябва да имате предвид, че метеорологичните условия на върха се променят внезапно, така че за всеки случай се подгответе за бурен вятър, мъгла или дъждовна буря. От хижата до върха води отлично маркирана и трасирана пътека, която за около четвърт част върви през гъста широколистна гора, след което излиза на високопланинска поляна, разположена в седловината между Малък и Среден Ком. Голям Ком, който е истинската ни цел, се вижда малко вдясно, на запад.

Пътеката е полегата и се изминава сравнително лесно, като сериозно изкачване има само в подстъпите на самия връх. От Ком се откриват прекрасни гледки към Северна, Южна България и Сърбия на запад. На върха е поставен барелеф на Иван Вазов, голям любител на Берковския Балкан. Ако не искате да се връщате по същия маршрут, можете да се насочите към хижа „Петрохан”, разположена в едноименния проход. Преходът ще ви отнеме около два часа, но е значително по-лек, защото пътеката води предимно надолу и по равно.

  • Маршрути
  • Върхове
Берковица - Забележителност Маршрут Берковица – връх Ком - Снимка 1 Берковица - Забележителност Маршрут Берковица – връх Ком - Снимка 2 Берковица - Забележителност Маршрут Берковица – връх Ком - Снимка 3 Берковица - Забележителност Маршрут Берковица – връх Ком - Снимка 4 Берковица - Забележителност Маршрут Берковица – връх Ком - Снимка 5