3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Ком - Емине

Price comment  Цена:
адрес:
Берковица
имейл:
телефон:

„Ком - Емине” е най-дългият маркиран туристически маршрут на територията на България. Трасето, преминаващо по билото на Стара планина от връх Ком в Берковския дял до нос Емине на черноморското крайбрежие, представляващ най-източната точка на Балкана. То е част от европейския туристически маршрут Е3, свързващ Атлантическия океан с Черно море.

Наричаният в миналото „Маршрут на дружбата” туристически преход има приблизителна дължина 650 километра. Трасето се характеризира с голяма денивелация и изисква отлична физическа подготовка и опит. По протежението му се изкачват или подсичат повече от сто планински върха, голяма част от който с надморска височина повече от 2000 метра.

„Ком - Емине” има както лятна, така и зимна маркировка и се изминава за около 20 дни при летни и приблизително месец – при зимни условия. Маршрутът е така организиран, че всеки ден на прехода на завършва в една от старопланинските хижи. Единствено в района на проходите Вратник и Ришки се налага туристите да спят на открито.

Лятната маркировка е бяла-червена-бяла хоризонтални линии, докато зимната представлява бетонирани в земята метални стълбове, боядисани в жълто и черно. Идеята за преминаване по цялото било на Стара планина е на Алеко Костантинов, но е реализирана на практика една десетилетия след смъртта му от писателя, пътешественик и изследовател Павел Делирадев, който завършва успешно начинанието през лятото на 1933 година.

В онези времена, когато туристически хижи по билото на Стара планина почти липсвали, изминаването на маршрута е толкова голяма предизвикателство, че успехът на Павел Делирадев е повторен едва през 1953 година от членове на Републиканската комисия по туризъм. Трасето е уточнено при следващите два прехода, съответно през 1955 и 1959 година.

Първият успешен опит за зимно преодоляване на маршрута е реализиран през 1961 година, а по обратния маршрут (нос Емине – връх Ком) за първи път минава група от Русенския университет седем години по-късно. В момента маршрутът е толкова добре разработен, че се използва и за трасе за офроуд състезания.

Ако решите да приемете предизвикателството „Ком - Емине”, трябва да имате предвид, че въпреки сравнително доброто позициониране на хижите по маршрута и отличната маркировка, трябва да сте в изключително добра физическа и психическа кондиция. Стара планина на пръв поглед е много по-ниска и „гостоприемна” от Рила и Пирин, но е най-опасната българска планина заради резките промени на времето и опасният ландшафт на голяма част от билната си територия.

  • Маршрути
Берковица - Забележителност Маршрут Ком - Емине - Снимка 1 Берковица - Забележителност Маршрут Ком - Емине - Снимка 2 Берковица - Забележителност Маршрут Ком - Емине - Снимка 3 Берковица - Забележителност Маршрут Ком - Емине - Снимка 4