2 stars 2 stars

Природна Забележителност
Хайдушки водопади

Price comment  Цена:
адрес:
Берковица
имейл:
tic_bercovitsa@abv.bg
телефон:
+35995388682

Хайдушки Водопади се намират точно под връх Ком, на 9 км от град Берковица. Те са част от екопътека “Хайдушки Водопади”, екопътеката започва на няколко км след Берковица, до нея се стига по асфалтов път (на разклона за хижа Ком се завива надясно). Има асфалтов път и до водопадите, който е в лошо състояние, но все пак може да се мине с кола.

Хайдушките водопади се намират в рядко красивата долина на Голяма река, където се събират водите на реките Ценкова, Сливашка и Средна бара. Неописуема е прелестта на това място край водопадите. Небето почти не се вижда, а водата дори през лятото е ледена.

Слязъл при водопадите, туристът изпитва чувството, че се намира в тайнствено, вълшебно място. Водопадите са няколко и са с височина 2-3м. По пътеката се откриват великолепни гледки към местностите “Къси дел” и “Тузлата”. Преходът (без автомобил) е средно тежък с времетраене 4 часа и максимална денивелация 340 м. Желателно е да има водач, а туристическата екипировка е задължителна. Има изградена площадка за наблюдение и снимане, както и беседка и огнища, удобни за пикник.

Разходката от хижа "Ком" до върха отнема два - два часа и половина за отиване и връщане. На двайсет минути от хижата се намира и т.нар. Вазов камък. Нощувката в хижа „Ком" е 15 лв. в стая със санитарен възел.

  • Водопади
Берковица - Забележителност Хайдушки водопади - Снимка 1 Берковица - Забележителност Хайдушки водопади - Снимка 2