3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Бистрица - паметник...

Price comment  Цена:
адрес:
Бистрица
имейл:
телефон:

Началната точка на този натоварващ, но много приятен туристически маршрут, е село Бистрица, до което има редовни автобусни линии от София. Тръгва се от центъра в западна посока, по улица “Стефан Стамболов”. На третата пресечка се завива вдясно и се пресича Бистришка река по моста, за да се продължи по улица “Шипка”. Когато се стигне до края й, започва леко изкачване по улица “Алеко”, след което се завива надясно по улица “Върла поляна”. Продължава се по нея до достигането на Янчовска река.

Следва се десния й бряг и скоро се озоваваме в разширение на коритото й, в което е изграден приятен кът за отдих с езеро, пейки, маси и огнища. Маршрутът продължава вляво от езерото и за около 10 минути извежда до Нископланинската обиколна пътека. На това място трасето се прехвърля на десния бряг на Бистришка река и не след дълго извежда до местността Славеева поляна. До пътеката има каменна чешма, а в края на ливадата е изграден навес с пейки и огнище.

Преходът продължава с умерен наклон, пресичайки няколко пъти реката, докато достигне водослива на реките Станциите и Янчовска. Следва серпентинообразно изкачване по вододела между тях, а после трасето тръгва по десния бряг на Янчовска река. Когато маршрутът навлезе в местността Стамболовото, се минава през висока букова гора. Около час и половина след началото на прехода се стига до разклон, на който вляво се отделя пътека през Самодивска поляна за почивен дом “Ведра”, разположен в местността Дервишка бачия.

Трасето следва дясното разклонение, слиза до реката, прехвърля се на левия й бряг и след няколко минути достига до пистата за дълго бягане “Универсиада ’83” при финала на пистата “Витошко лале”. Оттук до местността Романски се стига по алея, част от Високопланинската обиколна пътека. При желание можете да продължите по нея и да стигнете до хижа “Алеко” или да изберете някоя от многото възможности за продължаване на планинската разходка.

Маршрутът е сравнително кратък (около 3 часа), но изисква определена физическа подготовка, защото денивелацията му е 910 метра. За да го предприемете, е хубаво да се запознаете детайлно с метеорологичната прогноза и да сте добре екипирани. Ако не сте напълно убедени в способностите си, не тръгвайте без опитни планинари в групата.

  • Маршрути
Бистрица - Забележителност Маршрут Село Бистрица - паметник Романски - Снимка 1 Бистрица - Забележителност Маршрут Село Бистрица - паметник Романски - Снимка 2 Бистрица - Забележителност Маршрут Село Бистрица - паметник Романски - Снимка 3 Бистрица - Забележителност Маршрут Село Бистрица - паметник Романски - Снимка 4 Бистрица - Забележителност Маршрут Село Бистрица - паметник Романски - Снимка 5