3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Иван Вазов – село Б...

Price comment  Цена:
адрес:
Бистрица, 12
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Началната точка на маршрута е една от най-уединените хижи в Рила – „Иван Вазов”. Разположена на десния бряг на река Бистрица, на 2300 метра надморска височина, тя се намира в северозападния край на циркуса Голяма Мокрица. Въпреки отдалечеността си от населени места и липсата на проходими за превозни средства пътища до нея, хижата се явява важна точка по протежение на много от маршрутите в Рила планина.

От „Иван Вазов” трасето поема в южна посока по билото на рида Отовица, като след около час извежда до седловината, разположена между Отовишки връх (2696 м) и Сейменски камък (2666 м). Оттук маршрутът се насочва в западна посока и, след като се премине през Сейменски камък, продължава по билото, което постепенно се понижава към седловината преди Птичи връх (2536 м). След около половин час трасето минава и през него, а после отново се спуска, този път към занижението преди Черни връх (2356 м).

Той е последният голям връх на този рид. След около час ще се озовете на него и ще имате възможност да се насладите на прекрасната панорамна гледка, която се открива от там. Следва стръмно спускане на северозапад, като скоро се стига до гора, през която трябва да продължите, насочвайки се леко вдясно, към седловината преди Конярника.

Маршрутът не води до върха, така че от седловината се налага да поемете в западна посока по малка пътека, която подсича Конярника от север и разкрива хубава гледка към връх Малък Полич (2342 м). Скоро трасето прави рязък завой на дясно и се насочва на север, откъдето започва плавно изкачване към все още недостроената хижа „Бял кладенец”.

Оттук следва леко слизане по широка, полегата и панорамна поляна, в края на която трябва да се натъкнете на трудно различим горски път. На места той е доста стръмен и обрасъл, но скоро ще ви отведе до долината на река Бистрица и ще излезете на главния път. По него много лесно и без почти никакви физически усилия ще достигнете до село Бистрица (община Благоевград). Макар и продължителността на прехода да е сравнително голяма (около 7 часа), той не е особено труден и разкрива много от красотите на Югозападна Рила.

  • Маршрути
  • Хижи
Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Бистрица - Снимка 1 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Бистрица - Снимка 2 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Бистрица - Снимка 3 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Бистрица - Снимка 4 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Иван Вазов – село Бистрица - Снимка 5