3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Македония – село Би...

Price comment  Цена:
адрес:
Бистрица
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Туристическият маршрут от хижа „Македония” до село Бистрица има продължителност около 13 часа, така че е добре да си предвидите как да го разделите поне на две части. По трасето няма подходящи хижи или заслони и, ако не можете да го изминете наведнъж, ще ви се наложи да пренощувате на открито. Преходът е подходящ за опитни планинари и, ако се захващате с него, е препоръчително да познавате Рила много добре, тъй като има сериозна опасност да се объркате, особено при лошо време.

Хижа „Македония” е разположена на 2166 метра надморска височина в седловината Мечи проход, разделяща Голям (2617 м) и Малък (2474 м) Мечи връх. Тя е възлово място в Югозападна Рила, защото се намира на пътя на множество интересни и посещавани туристически маршрути. Първият етап на прехода я свързва с Царев връх (2376 м), като първоначално се върви по маркираната пътека за хижа „Рибни езера”, която има лек наклон.

След около час се достига до разклонение, от което се тръгва вляво и се изоставя трасето за хижите „Грънчар” и „Рибни езера”. Оттук ви остава около половин час, за се изкачите на панорамния Голям Мечи връх. От него маршрутът продължава, слизайки по добре очертаното било. Движейки се все по него (през връх Марков камък 2348 м) след около 5 часа ще достигнете до седловината Добро поле. Първоначално спускането е по-стръмно, но впоследствие наклонът става по-полегат и приятен за ходене.

На запад от Добро поле се издига величествената снага на Царев връх. Придвижването се затруднява от гъстата хвойна, която покрива склоновете му. Изкачването на върха отнема около час и половина, но определено си заслужава, защото от него се открива панорамна гледка към Полич (2615 м) и Калин (2667 м).

От Царев връх маршрутът поема на северозапад и се спуска плавно към седловината между него и Ризваница (2360 м), след което изкачва и втория връх. Самата седловина е подходящо място за пренощуване, ако решите да разделите прехода на две части. Разбира се, само при благоприятни метеорологични условия. От Ризваница се продължава стръмно на югозапад по странично било, където трябва да подходите с повишено внимание заради опасността от подхлъзване.

След около два часа ще се озовете в малка горичка, край кула за радиоразпръскване. Продължавайки по билото на няколко пъти ще пресечете черни пътища и след около час ще стигнете до няколко самотни къщи. От това място маршрутът завива на юг и ви извежда на асфалтов път, по който се продължава вдясно, за да се стигне до село Бистрица.

  • Маршрути
  • Хижи
Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Македония – село Бистрица - Снимка 1 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Македония – село Бистрица - Снимка 2 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Македония – село Бистрица - Снимка 3 Бистрица - Забележителност Маршрут Хижа Македония – село Бистрица - Снимка 4