2 stars 2 stars

Музей
Благоевград - Регионален историч...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Благоевград, 1, ул. Рила
имейл:
rimbld@gmail.com
телефон:
+35973886078

Регионален Исторически музей – Благоевград има над половин вековна история като научен и културен институт за издирване, изучаване, опазване и популяризиране на историческите свидетелства за миналото на Благоевград и Югозападна България. Музеят е основан през 1952 година, но началото му се отнася към 1948-1949, когато към градското читалище е създадена малка сбирка предимно с археологически материали, която постепенно се разраства. Понастоящем има добре изградена структура, като са обособени следните отдели: "Археология", "Етнография", "Българските земи XV - нач. на XX век", "Нова и най-нова история", "Природа", "Художествен", "Фондове", "Връзки с обществеността", както и обслужващи звена: лаборатория за консервация и реставрация, модерна фотолаборатория и библиотека с над 16 000 тома.

Днес във фондовете на музея се съхраняват материали за историческото минало на областта. Особено интересни са надгробните плочи от римската епоха от долината на река Струма, находките от античния некропол при село Рупите, керамиката и монетите от античността и средновековието, находките от средновековния Мелник и Самуиловата крепост.

Интересна експозиция е Музеен детски кът, специализирана за деца от 3 до 12 годишна възраст. Експозицията представя археологията и биоразнообразието на Благоевградския край и предлага по достъпен и атрактивен начин научна информация в тези области, като включва малките си посетители в различни игри и забавни дейности.

В Детския кът малчуганите влизат в ролята на истински учени– правят археологически разкопки, реставрират копия на праисторически керамични съдове, наблюдават и разпознават птици и животни, могат да бъдат археолози и биолози на игра, но и на сериозно.

По повод 18 май- Международния ден на музеите, се организира традиционно Нощ на музеите. Входа е свободен, а работното време е удължено. През 2010 година програмата на Регионален исторически музей – Благоевград включваше откриването на три изложби, модно ревю, четири концерта, уъркшоп, театрализирани възстановки на отминали епохи и уроци по български народни танци.

Музеят почива в неделя, а през седмицата има обедна почивка между 12.00 и 13.00ч. Безплатен ден за посещения е четвъртък.

Работно време: 09:00 до 18:00

Благоевград - Забележителност Благоевград - Регионален исторически музей - Снимка 1 Благоевград - Забележителност Благоевград - Регионален исторически музей - Снимка 2