3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Попина Лъка

Price comment  Цена:
адрес:
Благоевград, местност Попин...
имейл:
tour_centre@abv.bg
телефон:
+35974632403

В Попина лъка векуват много иглолистни гори, като между тях се забелязват и някои широколистни видове. Тук е и мястото, от което извира красивата река, която прекосява градския парк – Санданска Бистрица. Има една красива местност скрита в полите на Северен Пирин само на 18 км североизточно от град Сандански – планинският климатичен курорт Попина лъка.

В местността се намира и един от обявените за природна забележителност водопади – Попинолъшкият водопад. Това е едно от чудесата на майката природа, което може да бъде видяно на много малко места в България и в Света. Обаятелността на водопада е невероятна. Попинолъшкият водопад се намира на 1230 м надморска височина, разположен е по течението на река Башлийца, която заедно с река Сърчалийца дава началото на река Санданска Бистрица.

Река Башлийца е една от предпочитаните дестинации за риболовен туризъм, тъй като тук може да бъде уловена една от най – предпочитаните риби – пъстърва. Ако решите да ловите пъстърва тук помнете, че риболовът е позволен от началото на месец април, но само в светлата част на деня в съботни, неделни и празнични дни. Има лек спор при данните за височината на Попинолъшкия водопад, но със сигурност тя варира в интервала 12-15 метра. Водопадът се отличава с пълноводие целогодишно, което го превръща в предпочиатана дестинация за туристи, които търсят красотата на дивата природа, през цялата година. Търсачите на силни усещание практикуват скок от водопада на това място.

Спокойствието на мястото може да бъде нарушено само от падащата вода на водопада, която издига парите си сред чистия и свеж въздух, напоен от иглолистните гори. Доста близо природната забележителност се намира и хижа Яне Сандански, до която се стига за около 5-6 минути. В околността е разположено и курортното селище “Туричка черква”.

  • Водопади
Благоевград - Забележителност Водопад Попина Лъка - Снимка 1 Благоевград - Забележителност Водопад Попина Лъка - Снимка 2 Благоевград - Забележителност Водопад Попина Лъка - Снимка 3