3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Бодрост – Царев връх

Price comment  Цена:
адрес:
Благоевград
имейл:
ajgidik@abv.bg
телефон:
0035973884157

Изходната точка на маршрута е хижа „Бодрост”, разположена в едноименния планински курорт, намиращ се на 27 километра от Благоевград. Построена е на 1300 метра надморска височина сред обширни поляни и хълмисти терени, покрити с гори. Достъпът до нея е лесен, така че хижата и курортът са предпочитано място за почивка сред планината и изходна точка за многобройни преходи към най-красивите части на Рила.

Макар и преходът да има денивелация между най-ниската и най-високата точка от 1100 метра, той не е с висока трудност. Продължителността също е малка – около три часа, а изкачването е полегато и приятно, предимно през иглолистна гора. Пътеката е отлично маркирана със зелено.

От хижа „Бодрост” се излиза на асфалтовия път и се тръгва към Благоевград. След половин километър маршрутът завива надясно по шосе в много лошо състояние, което води до няколко сгради на Горското стопанство, които се подминават и отново се завива надясно. Съвсем скоро пътеката се разделя, като едната продължава напред и слиза към малка рекичка, приток на Благоевградска Бистрица. Трасето обаче продължава надясно и нагоре.

На места пътеката се слива с горски пътища, използвани за извозване на дървесина, но скоро отново се отделя, така че трябва внимателно да се следи за маркировката. След около час и половина маршрутът достига до останките на тракийски култов комплекс, разположени в югоизточното подножие на Царев връх (2389 м). Тук могат да се видят разнообразни по форма и големина каменни блокове, за които се предполага, че имат отношение към култа към слънцето.

Оттук започва и най-трудната част от прехода – слизането към седловината Добро поле. Малко преди нея гората отстъпва място на скалист участък, гъсто обрасъл с треви и храсталаци. Оттук не е нужно да се следва маркировката, трябва просто да внимаваме как да излезем при седловината. От нея Панорамата към Царев връх е особено впечатляваща. Тук са поставени информационно табло и указателни табели, ориентиращи туристите към върха и хижа „Македония”.

Трасето води на запад, пресичайки поляни, обрасли с хвойна. Около половин час след седловината се достига до друг древен мегалитен комплекс, разположен в Марков камък. Оттук до Царев връх не се следва ясно очертана пътека, а се върви нагоре през ниски хвойнови храсти, докато се стигне до най-високата точка. От върха се разкрива впечатляваща гледка към Мальовишкия дял на Рила, циркуса на Рибните езера, седловината Предела и Северен Пирин.

  • Маршрути
  • Върхове
  • Хижи
Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Бодрост – Царев връх - Снимка 1 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Бодрост – Царев връх - Снимка 2 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Бодрост – Царев връх - Снимка 3 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Бодрост – Царев връх - Снимка 4