3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рилски езера – хижа...

Price comment  Цена:
адрес:
Благоевград
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Изходната точка на туристическия маршрут е хижа „Рилски езера”, която е разположена на 2150 метра надморска височина, в местността Каменитото мостче. Най-лесно до нея се стига със седалков лифт от курортен комплекс „Боровец” или пеша, по маркирана пътека от курортен комплекс „Паничище” за около три часа.

От хижата маршрутът води към езерата Паниците и седловината Раздела. Още от самото начало той се отделя от трасето към Седемте рилски езера, затова за съжаление ще можете да видите само Рибното и Долното. За разлика от повечето маршрути в Рила, по време на този преход ще можете да се радвате на комфорта да имате обозначени табели и маркировка за крайната си цел. Само няколко минути след началото на прехода пътеката се спуска рязко надолу към долината на река Джерман, където се разклонява наляво за хижа „Ловна”. Маршрутът обаче изисква да поемем по дясното разклонение.

Първата „спирка” по трасето е Рибното езеро, разположено на около половин час от изходната точка. За да стигнете до него, трябва да минете покрай Долното езеро. Маршрутът заобикаля Рибното езеро от запад, като на другия бряг остава хижа „Седемте езера”. Оттук пътеката продължава към езерата Паниците и седловината Раздела.

Пресича се поточе, което се влива в Рибното езеро и се стига до скален улей, който се спуска от връх Харамията (2465 м). Тук е нужно повишено внимание, защото улеят е лавиноопасен и хлъзгав, но за сметка на това бързо ще ви изведе до седловината под върха. Маршрутът се спуска стръмно надолу към езерата Паниците.

След като стигнете до тях, трасето продължава в южна посока, към дъното на циркуса. Оттук започва стръмното изкачване на Зелени рид, което отнема около половин час. На билото се пресичат пътеките за хижите „Вада” и „Иван Вазов”, като маршрутът продължава на юг към Раздела (2620 м). От седловината трябва да се спуснете на запад към местността Пазардере, следвайки коловете на зимната маркировка. В началото се слиза стръмно, но скоро наклонът значително намалява. След около час се подминава разклонение за Рилския манастир, а съвсем скоро след това пред погледа ви ще се открие и самата хижа „Иван Вазов”. Преходът е с продължителност около 4 часа и не е особено труден, но изисква опит в планинарството, тъй като е възможно да се загубите.

  • Маршрути
  • Хижи
Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Рилски езера – хижа Иван Вазов - Снимка 1 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Рилски езера – хижа Иван Вазов - Снимка 2 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Рилски езера – хижа Иван Вазов - Снимка 3 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Рилски езера – хижа Иван Вазов - Снимка 4 Благоевград - Забележителност Маршрут Хижа Рилски езера – хижа Иван Вазов - Снимка 5