3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Вазова екопътека

Price comment  Цена:
адрес:
Бов
имейл:
телефон:
+35971682209

Вазовата екопътека се намира между селата Бов и Заселе, на 40 километра от столицата София. За да се премине са необходими около 90 минути. “Вазова екопътека” е единствената, по която може да се отиде до природната забележителност водопад “Скакля”. Този кът многократно е посещаван от Иван Вазов. Тук той написва известните си произведения “Из мала Стара планина” и “Дядо Йоцо гледа”. Ето защо туристическият маршрут, част от който е “Вазовата екопътека”, започва от Вазовата /Данговата/ къща в махала Кошущица, прекосява р. Искър, вие се край водопада Скакля в землището на село Заселе и завършва при надвесения над Искъра Зли камик. От Гара Бов към махала Скакля маркираната пътека пресича моста над река Искър, продължава по шосето в посока Мездра и след около 300 м. се отклонява вляво по течението на река Скакля. В първата, по-лесна част пътеката е утъпкана и няма заграждения, но в по-горната част има направени парапети и мостове, тъй като височината става голяма и терена е по-труден за преминаване.

Когато се качите над водопада, се стига до голяма зелена поляна, на която има обособени места за пикник. Потокът, който се вижда в края на поляната изчезва в нейният край за да се превърне в един от най-високите водопади в България. Общата му височина е 120 метра, а първото стъпало, където водата се разбива е на 85 метра височина.

Официално открита на 29.04. 2007 г., днес “Вазовата екопътека” е туристическа дестинация с нарастваща популярност. Инфраструктурата на пътеката е цялостно изградена. Добавено е и нощно осветление на всеки 5 метра по ръба на скалния венец при село Заселе. Поставени са мостове, кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

  • Екопътека
Бов - Забележителност Вазова екопътека - Снимка 1 Бов - Забележителност Вазова екопътека - Снимка 2 Бов - Забележителност Вазова екопътека - Снимка 3 Бов - Забележителност Вазова екопътека - Снимка 4 Бов - Забележителност Вазова екопътека - Снимка 5 Бов - Забележителност Вазова екопътека - Снимка 6