3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Скакля, Гара Бов

Price comment  Цена:
адрес:
Бов
имейл:
телефон:

Поредният водопад, който носи името „Скакля“ се намира в Искърското дефиле, близо до село Гара Бов. Висок и могъщ, той е един от най-живописните водопади в красивата ни страна. Бил е любимо място за отдих за Иван Вазов, който го е посещавал често.

Водите на водопада се спускат от впечатляващите осемдесет метра височина през отвесен скален ръб, а после се разбиват в няколко скални площадки, които оформят удивително правилно изсечени стъпалца в тялото на скалния масив. Височината на всичките му стъпала общо е сто и двадесет метра. Смята се, че „Скакля“ е четвъртият по височина водопад в България, като най-големият е Райското пръскало над хижа "Рай". Водите му обаче не са така буйни както в миналото и понякога пресъхва, за това най-доброто време за посещения е през пролетта.

До него се стига по Вазовата еко пътека. Тя е изградена през 1972, а през 2007 е обновена и подобрена. Из тези места Вазов е почерпил вдъхновение за произведенията си „Из мала Стара Планина“, където се споменава и близкото село Заселе, и „Дядо Йоцо гледа“.

Самата пътека е изпълнена с прекрасни места за почивка и хапване. Има два края, като долният е в близост до Гара Бов – от основният път има табела с обозначение накъде е еко-пътеката. Горният край се стига като се тръгне по отклонението за село „Заселе“ и след петнадесет минутно препускане по стръмни завои с колата се стигне до центъра на селото, където чака друга табела с инструкции.

  • Водопади
Бов - Забележителност Водопад Скакля, Гара Бов - Снимка 1 Бов - Забележителност Водопад Скакля, Гара Бов - Снимка 2 Бов - Забележителност Водопад Скакля, Гара Бов - Снимка 3