3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Бойково – летовище ...

Price comment  Цена:
адрес:
Бойково
имейл:
телефон:

Изходната точка на туристическия маршрут е планинското село Бойково (община Родопи, област Пловдив). То се намира на 25 километра от Града на тепетата и е свързано с него с автобусна линия, движеща се няколко пъти в седмицата. Селото е разположено в централната част на Родопите, на северните склонове на рида Чернатица. Бойково има богата история, която според някои данни датира от времето на Второто българско царство; днес селото е един от най-големите курортни селища в Родопите, като в него са построени над 900 вили.

Маршрутът тръгва на юг от центъра на селото към манастира „Света Богородица”, намиращ се на около час и половина. След него пътеката продължава в южна посока и подсича връх Ушите (1636 метра надморска височина) от запад (дясно). Върхът представлява открито плато, така че, ако решите да се качите на него, ще можете да се насладите на прекрасни гледки към Чернатица и околните райони на Централните Родопи. Маркировката за селата Ситово и Лилково (и двете на територията на община Родопи) е нарядко (през около половин час), но това едва ли трябва да ни притеснява, защото пътят е широк и лесно разпознаваем. Маршрутът следва пътя за Ситово. Час и половина след Ушите ще стигнете до вододайната зона на Бойково, която можем да познаем по разтоварището за дървен материал. Тук за пръв път, наред с тези за хижа „Равнища”, Ситово и Лилково, има и табела за крайната ни цел – летовището „Бяла черква”.

Отново се движим в южна посока, като не след дълго достигаме до бивше военно поделение, където по време на комунистическия режим са се помещавали ракетни установки. Летовище „Бяла черква” се намира на около 8 километра след поделението, които се изминават за приблизително два часа с нормален ход.

Като цяло преходът е много лек и приятен, маршрутът се движи по хубави горски пътища, а околностите му изобилстват от горски ягоди, боровинки, гъби и билки. От летовището можете да отидете до курорта „Студенец” или хижите „Чернатица” и „Здравец”. Общата дължина на трасето от Бойково до „Бяла черква” се изминава за около 6 часа.

  • Маршрути
Бойково - Забележителност Маршрут Село Бойково – летовище Бяла черква - Снимка 1 Бойково - Забележителност Маршрут Село Бойково – летовище Бяла черква - Снимка 2 Бойково - Забележителност Маршрут Село Бойково – летовище Бяла черква - Снимка 3 Бойково - Забележителност Маршрут Село Бойково – летовище Бяла черква - Снимка 4 Бойково - Забележителност Маршрут Село Бойково – летовище Бяла черква - Снимка 5 Бойково - Забележителност Маршрут Село Бойково – летовище Бяла черква - Снимка 6