3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Болярци - Перперикон

Price comment  Цена:
адрес:
Болярци
имейл:
телефон:

Тази екопътека свързва археологическия комплекс Перперикон с една от основните изходни точка за стигане до него - село Болярци. Селото се намира в община Кърджали, на 14 километра от областния център. Населението е около 150 души, а районът се отличава с преходно средиземноморски климат и здрав, планински въздух. В землището на Болярци се намира дивечовъдното стопанство “Женда”, наблизо са древните златни рудници Иниклер, но, разбира се, най-прочутата и посещавана забележителност край селото е Перперикон, докъдето и ще ни отведе екопътеката.

Маршрутът тръгва от центъра на селото, минава през гориста местност и за скромната си дължина от малко повече от 3 километра, предлага изобилие от забележителности. Тук можете да видите теке (свещено място за извършване на мюсюлмански ритуали), платформа за наблюдение на птици (районът е известен с голямото си орнитоложко разнообразие), скални феномени с причудливи форми, защитени растителни видове.

Цялото протежение на трасето е обозначено с червено-бяла лентова маркировка и информационни табели, така че сигурността на туристите е гарантирана. Приблизително половината от дължината на пътеката минава през хубава широколистна гора. Останалата част се движи през иглолистни масиви и неголеми поляни. По пътеката са изградени две места за почивка с чешми - при мюсюлманското светилище и в края й, където има паркинг, за хората, предпочитащи да стигнат до Перперикон с автомобил.

Перперикон (Перперек) е археологическа забележителност, представяща няколко комплекса, на-старият от които датира от около 8000 години. Разположен е на естествен хълм с надморска височина 470 метра. Съществуването му е непрекъснато чак до XIV век, когато е разрушен от османците. Мегалитния религиозен комплекс, който е най-древният пласт на Перперикон, е най-големият по рода си на целия Балкански полуостров.

Култовият център оцелява последователно през каменната, бронзовата и желязната епоха, като с времето процъфтява и се превръща във все по-грандиозно светилище. Според една от теориите на това място траките от племето сатри почитали бог Дионис. Заедно със светилището на Аполон в Делфи това било най-прочутото прорицалище на Балканите. Гадаело се с огън и вино, а тук се струпвали хора от стотици и хиляди километри разстояние.

По-късно Перперикон се превръща в епископски център, от който са покръстени прочутите с независимостта и гордостта си траки от племето беси. През Средновековието тук има силна крепост, която през различни епохи минава в ръцете на българи и византийци, а през 1362 година е завладяна и разрушена от османците. Жителите на града са отвлечени в робство и мястото постепенно запустява напълно.

  • Екопътека
  • Светилища
Болярци - Забележителност Екопътека Болярци - Перперикон - Снимка 1 Болярци - Забележителност Екопътека Болярци - Перперикон - Снимка 2 Болярци - Забележителност Екопътека Болярци - Перперикон - Снимка 3 Болярци - Забележителност Екопътека Болярци - Перперикон - Снимка 4 Болярци - Забележителност Екопътека Болярци - Перперикон - Снимка 5 Болярци - Забележителност Екопътека Болярци - Перперикон - Снимка 6