3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Боровец – заслон Ледено ...

Price comment  Цена:
адрес:
Боровец
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Изходната точка за прехода от „Боровец” през хижа „Мусала” за заслон „Ледено езеро” е курортният комплекс, до който се стига най-лесно от град Самоков. Целта на маршрута е да се даде възможност на туристите да опознаят един от най-красивите райони на Рила – този на Мусаленските езера.

Първата цел по маршрута е хижа „Ястребец”, разположена на едноименния връх, висок 2369 м. Има два варианта да стигнете от „Боровец” до нея. Първият е по отлично маркирана пътека, която се изкачва стръмно през едни от най-хубавите райони на Рила, преодолявайки денивелация от над 1000 метра. Продължителността на прехода е около 4-5 часа, а начинанието не е за всеки, тъй като изисква сериозна физическа издръжливост.

Ако предпочитате не толкова екстремните преживявания, можете да изберете да стигнете до „Ястребец” с кабинковия лифт от „Боровец”. Пътуването с него ще ви отнеме около половин час и ще ви спести много физически сили. Оттук до хижа „Мусала” се стига за около час по отлично маркирана равна пътека, преминаваща през ски писта „Маркуджик” 2.

Новата хижа „Мусала” е построена на самия бряг на първото от Мусаленските езера (2389 м). Наоколо се намират едни от най-високите върхове на Рила, сред които се откроява Иречек (2852 м). Следвайки бреговата линия на най-долното езеро, след няколко минути ще достигнете до второто, което е най-плиткото и малко от всички. Буквално на няколко метра от него се намира третото Мусаленско езеро – Каракашевото, което е най-голямо по площ.

За да разгледате и останалите езера от групата, трябва да се върнете до хижата и да продължите по пътеката за връх Мусала. Предстои стръмно, но не особено продължително изкачване. След като го преодолеете, ще видите четвъртото Мусаленско езеро. То е малко по площ и е доста плитко. След няколко минути по протежение на пътеката се намира и Алековото езеро, което носи името на връх Алеко (2713 м), в чието подножие е разположено.

До шестото Мусаленско езеро се достига след още 15-ина минути по пътеката за Мусала. То е сгушено под връх Безименен (2792 м) и е дълбоко около 6 метра. Природата обаче е запазила за накрая най-красивото и впечатляващо Мусаленско езеро – Леденото. То е най-дълбоко от всички и, за да достигнете до него, трябва да извървите още около 20 минути по пътеката за върха. Езерото е сгушено между три от шестте най-високи върха в България (Мусала, Малка Мусала и Иречек). На брега му е и заслон „Ледено езеро”.

  • Маршрути
  • Езера
Боровец - Забележителност Маршрут Боровец – заслон Ледено езеро - Снимка 1 Боровец - Забележителност Маршрут Боровец – заслон Ледено езеро - Снимка 2 Боровец - Забележителност Маршрут Боровец – заслон Ледено езеро - Снимка 3 Боровец - Забележителност Маршрут Боровец – заслон Ледено езеро - Снимка 4 Боровец - Забележителност Маршрут Боровец – заслон Ледено езеро - Снимка 5