3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Марица

Price comment  Цена:
адрес:
Боровец
имейл:
ilieva_marijana@abv.bg
телефон:
00359887636603

Хижа „Марица” се намира в източния дял на планина Рила при надморска височина от 1820 метра. Разположена е на водослива на реките „Права Марица” и „Лява Марица”. Хижата е на два етажа с общ капацитет от 50 места. В близост се намират и няколко бунгала, използвани при необходимост. Основно реновирана през 2012 г. Сградата е електрифицирана и водоснабдена. Санитарните помещения са вътрешни, като включват и баня. Отоплението се осъществява с печки на твърдо гориво. Разполага с кухненски блок, столова и лавка.

Като изходен пункт към хижа „Марица” се използва курортен комплекс „Боровец”.

Хижата е достъпна с кола по път с трошено каменна настилка, който минава през връх „Черната скала” и е с дължина 16 км. Втори вариант от Боровец е лифт „Ситняково” – 0.20 часа с лифта, след което се минава през хижа „Чакър войвода” за 3.00 часа по маркирана пътека.

Често е използвана като отправна точка за хижите „Чакър войвода” - 1.30 часа, „Заврачица” - 1.30 часа, „Мусала” - 4.45 часа, „Венетица” - 7.00 часа. Пътеките са маркирани.

  • Хижи
Боровец - Забележителност Хижа Марица - Снимка 1 Боровец - Забележителност Хижа Марица - Снимка 2 Боровец - Забележителност Хижа Марица - Снимка 3