4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Историческа Забележителност
Кръстова гора

Price comment  Цена:
адрес:
Борово
имейл:
телефон:

Малко са църковните средища в България, които привличат така силно хора от цялата страна, както Кръстова гора. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора.

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.

Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). Масовото бдение завършва, когато металният кръст е осветен от първите лъчи на слънцето. Природата около християнския комплекс е много красива и районът привлича природолюбители и хора, търсещи спокойно място за почивка и отмора.

В християнския комплекс има църковен магазин, където се продават свещи, икони и книги с историята на Кръстова гора. Монасите ще отговорят на всичките ви въпроси. По тесен асфалтов път в обкръжението на много пеперуди, движейки се нагоре от Бачково, можете да стигнете до прелестната планинска местност. Веднъж пристигнали бихте могли да си оставите багажа в църквата “Света Троица”, да си постелите одеялото на някоя от полянките, да си налеете свята вода от аязмо “Гълъбичката” или от аязмо “Очкото” (до него води стръмна пътечка; носят се слухове, че ако някой се кара, водата, течаща по ламинирано улейче, спира да тече); да минете под клоните на “Дървото на греха” – така натрупаните грехове биват опростени; да завържете конец за някой от корените на целебното дърво за изцерение; и ако наистина силно вярвате, да видите изображението на кръст върху камък. Всяка петък срещу събота вечер между 0,00 и 2,00 часа в храма се провежда литургия. Още в 18:00 часа всички са на поляните в очакване на литургията. Запалените свещички в мрака и силната вяра на хората са неповторима гледка и усещане. След 2:00 голяма част от хората остават да пренощуват на поляните със сърца пълни с вяра и очи пълни с надежда за изцеление. Нощуването на открито е страхотно изживяване, но ако все пак искате да спите в легло, може да останете в Манастира Света Троица. Цените за нощувка са от 7 лв. до 17 лв.

Борово - Забележителност Кръстова гора - Снимка 1 Борово - Забележителност Кръстова гора - Снимка 2 Борово - Забележителност Кръстова гора - Снимка 3 Борово - Забележителност Кръстова гора - Снимка 4 Борово - Забележителност Кръстова гора - Снимка 5