3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Пътят на сърцето

Price comment  Цена:
адрес:
Борово
имейл:
телефон:

Екопътека „Пътят на сърцето” е вълнуващ проект, реализиран в родопското село Борово. Маршрутът обединява трите трасета - Поход на вярата, Похода на здравето и Похода на щастието, които образно са представени като трилистна детелина. Емблемата има и четвърто листо, изобразено като сърце, за да напомня на всички ни, че имаме още един, индивидуален път, този на сърцето, който трябва да открием.

Изходната точка на трасето се намира при входа на черквата „Рожденство Христово”, разположена в центъра на селото. Маршрутите са така замислени, че свързват почти всички действащи параклиси в околностите му. Освен това те преминават през най-големите природни и културно-исторически забележителности на района. Разнообразието е зашеметяващо – можете да разгледате тракийски светилища, причудливи скални образувания, чешми, оброци. Комбинацията от разнообразни забележителности превръща околностите на село Борово в прекрасна дестинация за фототуризъм и изследване на редки растителни и животински видове.

Първият маршрут на екопътека „Пътят на сърцето” е Походът на усмивката. От църквата „Рождество Богородично” в центъра на Борово следва стръмно изкачване към параклиса „Св. Неделя”, край който има живописна каменна чешма, за чиято вода се вярва, че е лековита. Оттук красива панорамна пътека води до коларски път, минаващ през букова гора. По него се стига до параклиса „Св. Спиридон”, а след изкачване през живописни поляни, се излиза до най-високата точка на маршрута – параклиса „Св. Петър и Павел” (1090 метра). Връщането става през дъбова гора, в която се намира параклисът „Св. Георги”, от който се открива впечатляваща гледка към селото.

Походът на вярата отново започва в центъра на Борово, след което се изкачва до каменната чешма край параклиса „Св. Неделя”. Оттук стръмно катерене ни извежда до подножието на скалната игла Чучуль чешма, откъдето през скална ниша се излиза на тераса с впечатляваща гледка към селото. Маршрутът извежда до параклиса „Св. Дух” и скална пирамида, обозначаващи най-високата точка по трасето (1096 метра). В близост е разположена местността Зараница, с древно светилище и чешма. Връщането става по коларския път.

Походът на светлината започва от храма „Св. Спас”. Той минава през параклиса „Св. Константин и Елена” и след стръмно изкачване стига до билото и коларския път, по който се стига до параклиса „Св. Илия”. След около половин километър маршрутът се насочва на запад и слиза между поляните, за да изведе до местност, в която могат да бъдат наблюдавани редица редки растителни видове и впечатляващи скални образувания, познати като Стъпалата. Това трасе може да бъде съединено с Похода на вярата при параклиса „Св. Дух”.

  • Маршрути
Борово - Забележителност Маршрут Пътят на сърцето - Снимка 1 Борово - Забележителност Маршрут Пътят на сърцето - Снимка 2 Борово - Забележителност Маршрут Пътят на сърцето - Снимка 3 Борово - Забележителност Маршрут Пътят на сърцето - Снимка 4