3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Батин

Price comment  Цена:
адрес:
Борово
имейл:
телефон:

Плажът на Батин е разположен на територията на русенската община Борово и се намира в югоизточната част на острова, която почти ежегодно бива заливана от високите нива на река Дунав по време на пролетното пълноводие. По площ Батин е четвъртият по големина дунавски остров в българската акватория, с дължина от шест и ширина почти два километра.

Островът е разположен северно от едноименното село и е покрит с глинесто-песъкливи почви, като на мястото на плажа му пясъкът преобладава, позволявайки да се насладите на чистотата и спокойствието сред обраслия с върби бряг. Макар и част от земите на Батин да се обработват, а други да се използват за паша на животни от местните хора, островът предлага достатъчно място за отлично прекарване сред природата, далеч от стреса на големия град и шумотевицата на най-популярните ни курорти.

Водите на Дунава край остров Батин са спокойни и плитки, а дъното на реката край плажа е чисто, без ями, водовъртежи и коварни течения. По този начин можете да дойдете тук, дори и ако сте неопитен плувец или да посетите мястото в компанията на семейството и малките си деца. Все пак трябва да бъдете внимателни, защото потенциалният риск в река, неохранявана от професионални спасители, все пак не е малък.

Островът и водите около него са подходящи за практикуване на водни спортове като каякарство и гребане, но разбира, се най-популярен е риболовът. Тук богатството на рибна популация е впечатляващо, като дори и за начинаещите въдичари рядко си тръгват с празни ръце.

При желание от ваша страна, може да говорите с някой от местните рибари, който да ви организира разходка с лодка по реката, да ви разкаже местни легенди и да ви покаже част от тайните на занаята си. Цените са символични. Остров Батин е част от Държавно дивечовъдно стопанство “Дунав”, което има и база тук. Северозападно от него се намира остров Дойчов, обявен за защитена местност заради впечатляващото многообразие на редки и защитени водоплаващи птици.

  • Плажове
Борово - Забележителност Плаж Остров Батин - Снимка 1 Борово - Забележителност Плаж Остров Батин - Снимка 2