3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Боснек – извор Жива...

Price comment  Цена:
адрес:
Боснек
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Маршрутът от Боснек (община Перник) до местността Живата вода започва в центъра на селото. То се намира на 940 метра надморска височина, в югозападното подножие на Витоша. Околността на Боснек е изключително наситена на природни, културни и исторически ценности. Тук се намират няколко забележителни пещери, сред които и най-голямата и сложна спелеоложка структура на Балканите – пещерата Духлата. На редица места са открити следи от древни находища на желязна и златна руда, неолитни и тракийски поселища.

Трасето следва широк и добре отъпкан черен път, който води на север от селото по красивата долина на река Добри дол – десен приток на Струма. Наклонът на терена не е голям, а пътеката е особено живописна по време на пролетното и есенното пълноводие, тъй като често се прехвърля на двата бряга на Добри дол. Във всички годишни времена обаче полегатото изкачване срещу течението на реката е приятно за любителите на природата, защото позволява да се насладим на красотите на Югозападна Витоша и околните планини.

Разстоянието до извора Живата вода се изминава за около час - час и половина. Целият път е отлично трасиран и маркиран, така че е абсолютно невъзможно да се изгубите. През последните десетина минути се навлиза в хубава гора, която допълнително засилва усещането за единение с природата и едва доловима магичност. А магичност и мистерия около извора колкото ти душа иска...

Водата тече от извора, описан още от османския пътешественик Евлия Челеби през XVII век, на тласъци. Тоест, без никакво предупреждение бликва мощно от камъка, оформен от незнаен скулптор като глава на змей (или крокодил), след което още по-изненадващо започва само да покапва или дори напълно спира. Изворът е карстов, но се различава от почти всички останали временни извори, защото Живата вода не признава никакъв график. Тя потича и спира когато си поиска, с какъвто дебит си поиска. Единственото изключение е по време на пролетното пълноводие, когато дебитът се поддържа стабилен.

Именно на тази особеност се дължи и една от многото легенди за извора – че течал само, когато наоколо няма лоши хора. Легендите около живата вода обаче са много. В миналото хората го посещавали на големи празници, като вярвали, че водата му е лековита, откъдето идва и името му. Това явно е наследство от дълбока древност, тъй като в околностите на извора са открити следи от тракийско селище. Край Живата вода е изграден кът за отдих, така че можете дори да пренощувате на това завладяващо място.

  • Маршрути
Боснек - Забележителност Маршрут Село Боснек – извор Живата вода - Снимка 1 Боснек - Забележителност Маршрут Село Боснек – извор Живата вода - Снимка 2 Боснек - Забележителност Маршрут Село Боснек – извор Живата вода - Снимка 3 Боснек - Забележителност Маршрут Село Боснек – извор Живата вода - Снимка 4